<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

De la fost atelier de tâmplărie, la „atelierul de viață”

De la fost atelier de tâmplărie, la „atelierul de viață”


Placări tradiționale ca gresie cu aspect de lemn și lumină naturală, pentru recuperarea unui atelier de tâmplărie, acum destinat unei locuințe.

Pentru acest proiect zburăm în Spania, în cartierul maritim Cabanyal din Valencia, faimos pentru casele de epocă colorate și scenariul care amintește de vechile povești cu pescari. În această sugestivă locație se plasează recuperarea unui fost atelier de tâmplărie părăsit, în prezent destinat unei locuințe.

Dezvoltat pe orizontală, cu o zonă de zi orientată spre fațada vest și zona de noapte spre curtea interioară, proiectul de recuperare, coordonat de arhitecții biroului Estudio Veinteporveinte, prezintă ca focus al proiectării iluminarea. Pentru aceasta a fost recuperată repartizarea hașurărilor exterioare, iar reglările porții de intrare principale reglează intensitatea luminii naturale. Și amplitudinea curții a fost revăzută pentru a permite un mai mare aport de lumină.

Un singur coridor face legătura între zona de zi și cea de noapte, în care fiecare element din proiect a fost gândit în raport cu trecutul comercial și de atelier al acestui spațiu este livingul,spațiul principal provenit din destinația de utilizare precedentă de atelier. Încă se mai pot citi atât structura originară cu grinzi și bolți, cât și travee, semn de ulterioare extinderi care au marcat 90 de ani de viață a clădirii.

Și texturile sunt celetradiționale, între pardoseli din gresie porțelanată care transmit căldura lemnului și ceramici smălțuite sau tencuială albă pentru placările la perete. Esența lemnoasă aleasă pentru pardoseli găsește răspuns în nuanțele clare ale colecției Treverkhome Betulla de la Marazzi. este un aspect de lemn care în această nuanță contribuie la încălzirea spațiului, făcându-l mai primitor, dar, în același timp, rezultă alegerea cea mai bună pentru a facilita propagarea luminii calde naturale provenite din deschiderile din partea de la drum. Otrimitere la tradiție prin aspectul de lemndar și un accent contemporan dat atât de prestațiile tehnice, caracteristica gresiei porțelanate, cât și de montarea în format mare 20x120 cm.

Într-o planimetrie de la dezvoltarea simplă și tradițională, camera de zi, ca o cameră principală, ocupă partea mai mare a suprafeței și devine spațiul unde se face ceva, se stă, se trăiește și se tranzitează. O zonă de joacă pentru copii, un spațiu unde să se adăpostească bicicleta, o zonă de studiu, o cameră de dans, un colț de lectură. Un spațiu primitor, de la lumina caldă naturală și de la placările tradiționale. Un atelier pentru viață.

Colecții utilizate în proiect