Casa Bona

Gambara (BS) Italia
Casa Bona, reamenajarea unui vechi hambar - 1

La baza proiectului de renovare a reședinței Casa Bona se află contrastul dintre liniile estetice ale structurii rurale preexistente și elementele de construcție inovatoare, precum gresia porțelanată cu aspect de piatră Mystone Limestone, care se încadrează armonios în context.

În Gambara, un centru agricol lombard din provincia Brescia, studioul ZDA Zupelli Design Architettura, în colaborare cu arhitecta Francesca Dellabona, semnează proiectul de renovare a unei porțiuni dintr-un vechi hambar transformat în reședință unifamilială, Casa Bona. Proiectanții, Carlo Zupelli și fiul său Ezio, împreună cu Francesca Dellabona, au evidențiat contrastul dintre structura originală și noile elemente de construcție, atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței. În special, s-au păstrat caracteristicile rustice ale fațadei exterioare cu cărămizi la vedere, reamenajându-se în cheie modernă curtea interioară în care s-au realizat ferestre mari cu profiluri de aluminiu, plasate între structurile verticale ale stâlpilor originali. 

În interior, scara din fier lucrată manual, care preia culoarea închisă a ferestrelor, contrastează cu acoperișul din lemn vopsit în culoare deschisă, care se vede din zona de living cu înălțime dublă. Liniile esențiale și tăieturile contemporane caracterizează toate interioarele, atât la parter, în zona de intrare, deschisă spre camera de zi, în zona de luat masa și în bucătărie, cât și la primul etaj; cele două etaje comunică printr-o scară ce duce la coridorul de la etaj, cu vedere la livingul ce duce la zona de noapte. 

Designerii au ales, în aceeași paletă bej, culoarea predominantă a casei, colecția de gresie porțelanată Mystone Limestone de la Marazzi în format 60x120 și nuanța Ivory. Această gresie, care reproduce o piatră cu origini străvechi, se remarcă prin grafică naturală și minimalistă, cu credite LEED®, datorită producției realizate cu 40% material reciclat, și certificare Greenguard Gold pentru emisii scăzute de compuși organici volatili în aerul interior. Alegerea studioului de a utiliza același produs pentru pardoseala de la parter, precum și la primul etaj pentru placarea și pardoseala băii, s-a bazat nu numai pe caracteristicile tehnice deosebite ale Mystone Limestone și pe proprietățile sale antiderapante obținute cu noua tehnologia StepWise, dar și pe capacitatea acestui produs de a conferi spațiilor un aer mai contemporan, fără a sacrifica farmecul structurii originale.


Ph. Matteo Sturla
Cu colaborarea Sara Ceresera, Marco Bettera și Giorgia Bianchi

explorează colecțiile din proiect