Dorbolò Gubana Boutique

Cividale del Friuli (UD) Italia
Eleganță și simplitate pentru Dorbolò La Gubana Boutique - 1

Dorbolò Gubana Boutique, o mică patiserie și brutărie din Cividale del Friuli, proiectată de Visual Display, are o arhitectură interioară elegantă ce nu trece neobservată, datorită și alegerii gresiei porțelanate cu aspect de piatră Carácter pentru întregul spațiu.

Un oraș vechi de o mie de ani, inclus în Patrimoniul Mondial Unesco, Cividale este una dintre numeroasele bijuterii ale zonei Friuli. În zona istorică Largo Boiani, cu vedere spre Duomo și Palazzo Comunale, studioul de arhitectură Visual Display - specializat în design interior, cu experiență îndelungată în retail și ospitalitate - a propus o reinterpretare interesantă a patiseriilor din Europa Centrală prin proiectarea unui spațiu caracterizat printr-o alchimie a soluțiilor tehnice și a experiențelor de imersare.

Gubana, care dă numele patiserii/brutăriei familiei Dorbolò, este un desert tipic local umplut cu nuci și stafide, care, conform tradiției este înmuiat, înainte de a fi gustat, în șliboviță, o țuică de prune a cărei origine sârbească dezvăluie amestecul cultural prețios al bucătăriilor zonelor de graniță.

Pentru Dorbolò Gubana Boutique, Visual Display a creat un concept de design inovator, rezultând o patiserie-boutique, o bijuterie de o eleganță austeră, dar bogată, care se concentrează pe transparența și simplitatea materialelor.“Concepută ca o scenografie de teatru, explică arhitecta Stefania Fumagalli, are un interesant efect optic de panouri scenografice ce conduc privirea către peretele din spate, dominat de tejghea și de sigla mare din alamă”. 
Alegerea materialelor de placare este foarte oportună și importantă. Gresia porțelanata cu aspect de piatră Carácter, folosită atât pentru pardoseli, cât și pentru blaturile pe care sunt expuse produsele, realizând un „total look“, trimite la austeritatea pietrelor locale in finisajul Mix Multicolor. Este un material prețios, nu doar pentru suprafața specială cu incluziuni de pietricele și pietre, ci și pentru că integrează doua dintre cele mai inovatoare tehnologii: Puro Marazzi Antibacterial, care elimină 99,9% dintre bacterii cu ajutorul ionilor de argint încorporați în suprafața in timpul procesului de producție si organismele dăunătoare, și StepWise, ce conferă proprietăți antiderapante ridicate, menținând în același timp o suprafață fină și ușor de curățat.

În amenajarea spațiului, celelalte elemente contribuie și ele la o mizanscenă atrăgătoare: minimalismul ansamblului și liniile geometrice recurente sunt atenuate de substructura arcuită și de arcadele somptuoase ale tavanului care susțin candelabrul masiv din alamă și sticlă opalescentă proiectat ad-hoc, iar dulciurile sunt expuse în vitrină ca niște bijuterii. „Între pereții despărțitori de culoarea alunei se re găsesc rafturi de prezentare, compartimente de depozitare și niște mici, dar confortabile nișe în care te poți așeza și savura o felie de tort și o cafea. Pâinea joacă, și ea, un rol important; există un colț la intrare unde sunt prezentate produsele proaspăt coapte”.

Într-un spațiu atât de atrăgător este aproape imposibil să nu intri pentru a-ți oferi o mică pauză.  


Ph. Camilla Bach

explorează colecțiile din proiect