În Quito, Ecuador, firmele de arhitectură Bjarke Ingels Group și Uribe Schwarzkopf au proiectat EPIQ, un complex rezidențial cu douăzeci și patru de etaje. Placările sunt inspirate de acoperișurile din țiglă de teracotă și de texturile caselor din centrul istoric, patrimoniu UNESCO, placări din cărămidă mică care alternează culorile pale cu nuanțe de teracotă. Răspunzând solicitărilor echipei de design, Marazzi a dezvoltat o serie personalizată (linia Bricco), plăcuțe de gresie porțelanată de 6x24 centimetri, în culori roz pal și roșu. Pentru pereții spa-ului din zonele rezidențiale, designerii au ales culoarea Turquoise a seriei cu format mic Crogiolo Lume, inspirată de majolica tradițională.

Descris ca un „oraș vertical”, EPIQ se desfășoară pe douăzeci și patru de etaje în înălțime, găzduind spații rezidențiale, comerciale și birouri în cartierul parcului La Carolina din orașul Quito, Ecuador. Designul său este inspirat de elementele arhitecturale ale orașului vechi din apropiere, patrimoniu mondial UNESCO. Un proiect bazat pe sustenabilitatea mediului pe tot parcursul procesului de realizare, de la proiectare până la o viitoare posibilă reutilizare sau demolare. Printre echipamentele intervenției urbane se numără o stație de tratare a apelor gri, care va reutiliza apa de ploaie și o arhivă de materiale care va permite reutilizarea și reciclarea elementelor de construcție la sfârșitul ciclului lor de viață. Colțurile rotunjite ale clădirii și terasele mari pe mai multe etaje – rezultatul spațiilor lăsate între cele două blocuri ale construcției – permit vederi panoramice asupra orașului.

Blocul rezidențial, dezvoltat sub formă de două volume care se intersectează, formează un cartier vertical care exemplifică o nouă abordare a integrării spațiului urban cu o clădire cu mare densitate care își propune să promoveze conceptul de comunitate.

„Centrul istoric al orașului Quito, chiar și cu elementele sale de teracotă roșie în os de pește, este o explozie de forme, geometrii și culori”, a declarat fondatorul BIG, un birou internațional de arhitectură de avangardă și experimentare, fondat în 2005 de către Bjarke Ingels din Copenhaga, Danemarca.

„Ca arhitecți, de multe ori ne este puțin frică să ne jucăm cu culoarea: în Quito ne-am gândit că ar fi interesant să o folosim pentru a accentua diferitele elemente constitutive și pentru a oferi fiecărui volum propria identitate”, a spus Ingels.

Pentru a dezvolta această idee de arhitectură, Marazzi a lucrat la o colecție personalizată, plăcuțe de gresie fină porțelanată de un singur calibru, grosime de 9 mm, la dimensiunea stabilită pentru acest proiect de 6x24 centimetri. Produsul este certificat Greenguard, Declare și HPD, garantând proveniența materialelor utilizate pentru producerea acestuia, emisiile reduse în aer și apă, informarea transparentă față de consumator și gestionarea la sfârșitului vieții, cu eliminarea și recuperarea ulterioară a plăcilor. O conștientizare a mediului pe deplin conformă cu proiectarea ciclului de viață al noii clădiri.

Terase interioare verzi mari frâng forma compactă a turnului, având vedere spre parcul amenajat cu o suprafață de peste 26 de hectare pe care se află clădirea, garantând o priveliște privilegiată pentru toți locuitorii.

„La capătul sudic al parcului La Carolina, scopul a fost de a crea o „comunitate tridimensională”: o constelație de volume de clădiri de diferite dimensiuni care să formeze un întreg holistic și care să ofere rezidenților și familiilor lor o varietate de spații, pasaje, grădini pline de soare și zone pentru joacă, viață socială, muncă și divertisment”, a adăugat Ingels.

O concesie ulterioară făcută bunăstării este zona de spa din interiorul turnului rezidențial, acoperită cu plăcuțe de gresie porțelanată super lucioasă tip majolică din seria Crogiolo Lume de culoare Turquoise. Și în acest caz culoarea strălucitoare și estetica „lucrat manual” revin pentru a vorbi despre tradiția, chiar și locală, a ceramicii și despre culorile strălucitoare ale caselor istorice ecuadoriene.

Suprafețele pereților și ale ppardoselilor realizate cu plăci de gresie Crogiolo de 6x24 centimetri, foarte lucioase și imperfecte, interceptează și reflectă într-un mod unic lumina naturală care trece prin deschiderile mari ale fațadelor spre parc.


Foto: Bicubik

Explorează colecțiile din proiect