Lazzaro & Caterina

Gallipoli Global
Lazzaro & Caterina - 1

În Gallipoli, biroul milanez AtelierP realizează un restaurant cu specific pescăresc care, chiar dacă nu are deschidere directă spre mare, evocă strălucirea și suprafața irizată a acesteia datorită plăcuțelor de faianță super lucioase Crogiolo Lume.

Situat în centrul istoric al orașului Gallipoli, restaurantul Lazzaro & Caterina este un spațiu de aproximativ 300 mp aflat la demisolul unei clădiri, foarte aproape de palatul istoric Palazzo Presta. Arhitecții Luca Piccinno, Mattia Pareschi și Alessandro M. Cesario, membri ai biroului milanez AtelierP, doresc să elimine distanța față de Spiaggia della Purità (plaja Purității), un colț deosebit de frumos al acelor locuri, printr-un proiect care redă culorile și strălucirea mării.

Renovarea localului s-a produs prin unirea a patru apartamente, într-un spațiu predominant longitudinal, căruia arhitecții i-au oferit fluiditate și varietate datorită utilizării plăcilor de faianță Crogiolo Lume în culoarea Blue, aplicate atât pe pereți cât și pe pardoseală. Arhitectul Pareschi din cadrul AtelierP explică astfel: “Pe pardoseală am încercat să creăm un fundal uniform, însă din care să transpară ușoare variații cromatice, chiar dacă am folosit același material. Pentru a reda ideea proximității mării, am folosit plăcile irizate Crogiolo Lume pentru acoperirea pereților până la o anumită înălțime. Astfel, se amplifică efectele distonante și ies în evidență articolele de mobilier, precum canapelele sau celelalte suprafețe cu aspect de marmură”.

Design-ul de interior este de inspirație colonială din prima decadă a secolului XX, subliniat de câteva detalii precum un bufet vechi, anunțuri din anii 30 și accente de verde palmier. O bancă din stejar cu perne în culoarea havana se întinde de-a lungul pereților, juxtapusă scaunelor din paie de Vienna și meselor cu aspect de piatră bej: accesorii de mobilier în culori deschise ce contrastează cu albastrul închis al plăcilor din jur. Așadar, spațiul îmbină tonalitățile nisipii cu profunzimile marine.

Plăcile de faianță variază inclusiv prin modalitatea de pozare: „nu am folosit doar pozarea în continuitate”, menționează Pareschi, „ci și în formă de os de pește în centrul pardoselii, creând un fel de covor și diferențiind astfel spațiile, menținând însă o oarecare uniformitate. Suprafețe fac trimitere la culorile peisajului limitrof și la suprafețele neregulate ale materialelor naturale prelucrate în mod artizanal. Efectul texturat al acestor materiale ceramice noi este unul extraordinar: distonanța generează senzații asemănătoare materialelor din cariere, neregulate și niciodată identice. Această diferențiere permite varierea suprafețelor, creând un mediu vibrant. Aici ceramica nu este un simplu strat de acoperire, ci ne oferă diverse posibilități de compoziție, intrând cu drepturi depline în design-ul de interior. În cazul Crogiolo Lume, ceramica nu imită alte materiale, însă are o tonalitate recognoscibilă și o identitate materială”.

Chiar dacă se află parțial la demisol, în restaurant pătrunde lumina naturală prin ferestrele mari cu vedere spre străduța îngustă din centru, reflectându-se în faianța decorată oferind o senzație cromatică mereu schimbătoare. Ideea mediului marin este evocată de corpurile de iluminat ce poartă semnătura lui Arturo Álvarez, care amintesc de capul meduzelor, și de lămpile din hârtie reciclată marca Molo Design, suspendate în zona barului ca două anemone de mare.

“Am folosit ceramica și în alte proiecte în Milano”, încheie Pareschi: “adesea plăci cu aspect de marmură deoarece aveam nevoie de un material care să evoce estetica și prețiozitatea acesteia, însă cu caracteristici mai stabile și ușor de întreținut, atât în timp cât și de oricine ar face această operațiune. Gresia porțelanată oferă aceste avantaje, împreună cu performanțe tehnice precise și certificabile, care o fac să fie deosebit de potrivită pentru nevoile din caietul de sarcini ale domeniului horeca”.


Ph. Fabrizio Cirfiera

explorează colecțiile din proiect