PÄRIS Deli-Bakery-Restaurant

Tallin Estonia
PÄRIS Deli-Bakery-Restaurant - 1

Grande Marble Look Ghiara Palladiana este elementul estetic de legătură dintre toate spațiile restaurantului eston Päris, care găzduiește un magazin de delicatese, o brutărie și un restaurant, deschis la parterul noului zgârie-nori Skyon din Tallinn. În acest spațiu se regăsește dragostea pentru contraste pe care Marit Ilison, designer și director artistic al proiectului, o exprimă prin alegerea materialelor și obiectelor vintage și contemporane.  Designerul a dorit să placheze baia cu plăcile de marmură The Top Marble Look Sodalite Blue, ce „amintesc de strălucirea luminilor pe mare la miezul nopții”.

Artist și designer multidisciplinar, Marit Ilison a semnat costume, atmosfere pentru diverse proiecte, expoziții și scenografii teatrale, trecând de la modă la design interior și definind o poetică care se bazează pe experiența spațială și pe surpriză. În 2013, Marit Ilison a fondat Marit Ilison Creative Atelier împreună cu fratele ei, Peeter Ilison. 

Dragostea lui Marit Ilison pentru contraste se regăsește în toate spațiile noului restaurant eston Päris, în dialogul dintre diferite materiale și suprafețe: pereți de un verde mat, plăci ceramice, alamă veche și detalii clasice care amintesc de Parisul de la începutul secolului XX. 

Inspirate de capitala franceză, dar și de orașele New York și Milano, spațiile au fost proiectate într-o temă cromatică dominată de culoarea verde. Prin amestecul de culori îndrăznețe, materiale și mobilier realizat pe comandă și de epocă, Ilison a creat o atmosferă vizuală atrăgătoare și plăcut tactilă, oferind o experiență culinară care poate fi descrisă ca o „călătorie la fața locului”.

„Am simțit nevoia de a crea un loc confortabil și plin de afecțiune”, spune designerul eston, „deoarece aceste adjective definesc perfect caracterul lui Vlad Djatšuk, bucătarul, tandrețea și în același timp pasiunea pentru munca sa; pasionat și tandru cu materialul său de lucru, mâncarea.”

Toată mobila este proiectată la comandă, fiind completată de câteva piese excepționale de anticariat și de epocă.

Marit Ilison este cunoscută pentru faptul că dă o nouă viață obiectelor uitate. Pentru Päris, designerul a proiectat luminile pentru ferestrele arcuite folosind globuri de sticlă lăptoasă de epocă, folosite cândva la Opera Națională din Estonia. Lângă fereastră se găsesc lămpi suspendate sovietice în formă de clopot, recondiționate cu detalii din alamă după ce au fost salvate de la demolare pe un șantier de construcții.

În acest scenariu imaginativ și surprinzător, Grande Marble Look Ghiara Palladiana este linia aleasă pentru aspectul său îndrăzneț și „funky”, așa cum îl numește designerul, pentru a adăuga o notă de originalitate interiorului și pentru a unifica spațiul prin folosirea unui singur model pe toate suprafețele pardoselii. Ghiara Palladiana este folosită în toate zonele: brutărie, magazin de delicatese, restaurant și baie.

Spațiul restaurantului este scăldat într-o gamă de nuanțe de verde, iar Ilison a dorit ca baia să fie un spațiu la fel de atrăgător, care să amintească de o „mare strălucitoare de la miezul nopții”. Astfel, pe plăcile de marmură The Top Marble Look Sodalite Blu se reflectă luminile lămpilor de cristal și sferele mari care amintesc de luna plină.


Foto: Terje Ugandi

explorează colecțiile din proiect