Sítio Valverde

Lisabona, Portugalia

marazzi sitio valverde 000.jpg

În inima Lisabonei, restaurantul proiectat de studioul de arhitectură Bastir dezvăluie coduri istorice plasate într-o atmosferă de incontestabilă contemporaneitate

José Pedro Vieira și Diogo Rosa Lã, alias Bastir–Arquitectura e Design de Interiores, au dezvoltat numeroase proiecte în Portugalia - case particulare, hoteluri, restaurante - exprimându-și viziunea contemporană și minimalistă caracterizată de nervuri elegante cu tradiție istorică reînnoită și o notă fusion.

Acesta este și cazul restaurantului gourmet Sítio del Valverde Hotel Lisboa, singurul Relais & Châteaux din oraș, recent redeschis după trei ani de reamenajări și situat pe Avenida da Libertade, una dintre cele mai elegante artere ale capitalei. Bucătărie tradițională reinterpretată de chef Carla Sousa, clientelă sofisticată, tavane înalte, opere de artă, mobilier în stil vintage, o atmosferă relaxantă și eclectică: un obiectiv de neratat pentru călătorii gurmanzi (și nu numai).

Despărțitoarele verticale din lemn, asemănătoare parasolarelor, segmentează spațiul camerei și separă mesele, garantând intimitate într-un mediu relaxant și liniștit, inclusiv datorită alegerii interesante de a folosi pe tavan un material numit burel, din lână pură, cu aspect asemănător cu pâsla, cu proprietăți de izolare fonică remarcabile. „Reminiscențe londoneze și atmosfera de town houses din New York sunt reinterpretate aici într-un limbaj clasic și elegant. Ne-am dorit să creăm un efect unic, diferit, prin folosirea luminilor, alegerea materialelor, organizarea spațiului: o oază de confort și lux discret, un spațiu cu o atmosferă intimă precum cea de acasă”.  

La intrarea în restaurant, pardoseala este, fără îndoială, cea care atrage atenția, montată într-o combinație magistrală de culoare și lumină. Plăcile din gresie porțelanată Crogiolo Lume, în format 6x24 cm, montate în os de pește, alternând nuanțele Green, Blue și Black, reproduc imaginea unei țesături, creând cu suprafața lor extrem de lucioasă vibrații de lumină pe suprafața deliberat imperfectă, obținând acel „efect unic“ dorit de studioul Bastir.

În zona piscinei încălzite, în contrast cu plăcile deschise la culoare din limestone, piatra locală, găsim formatul mic al colecției ceramice Crogiolo Zellige în finisajul Carbone Lux pentru placarea pereților și a fundului piscinei. O culoare neașteptată și sugestivă, care sugerează culoarea intensă din adâncul Atlanticului.       

Studioul a urmărit să obțină un caracter unic, ceea ce se reflectă în alegerea liniilor Crogiolo, care interpretează în cheie contemporană priceperea și măiestria ceramiștilor, reproducând estetica și senzația plăcilor realizate manual.


Ph Marília Maia e Moura

Explorează colecțiile din proiect