Viale Monza 273

Milan (MI), Italia

marazzi viale monza 000.jpg

Proiectanți

Simone Dominoni

Studio Dominoni

Intervenții

Fațadă ventilată

Categorii

Rezidențial

În Viale Monza din Milano, o clădire cu douăzeci și două de apartamente cu balcoane mari. Prin alternarea a doar două culori din seria cu aspect de ciment Clays și prin tăierea formatului de 60x120 cm, studioul lui Simone Dominoni îmbină valoarea estetică cu avantajele performanței gresiei porțelanate, datorită sprijinului diviziei Marazzi Engineering, care oferă servicii la cheie.

Un complex de apartamente proiectat în conformitate cu cerințele contemporane privind spațiile locative: spații exterioare mari în continuitate funcțională cu spațiile de locuit, eficiență energetică și finisaje de înaltă calitate, rezistente la uzură și la intemperii. Inginerul Simone Dominoni din Milano a construit de la zero, la numărul 273 din Viale Monza, o clădire rezidențială cu 22 de unități și două intrări: una pietonală dinspre Viale Monza și una carosabilă dinspre strada laterală Via Pelitti. Aceasta este formată dintr-un subsol, parter și cinci etaje, unde fațadele ventilate acoperite cu gresie porțelanată în format 60x120 cm alternează cu pereți de termoizolație exterioară. La parter, pe lângă holul principal de intrare și accesul la diferitele scări, există o sală de gimnastică comună și alte spații funcționale, cum ar fi depozitul de biciclete și boxele din subsol. O grădină comună, cu plante frumoase, îmbunătățește părțile comune.

„Ideea de proiectare”, arată Dominoni, „a fost de a maximiza exteriorul, atât cel privat, cât și cel comun, într-un mod funcțional. Planul a fost conceput astfel încât să nu existe balcoane expuse în mod neplăcut, astfel încât acestea să fie cu adevărat o continuare funcțională a locuinței. Inclusiv grădina, cu veranda de la parter, este mai mult decât un accesoriu și are ca scop expunerea clădirii și punerea în valoare a spațiilor comune.”

Fațadele se caracterizează prin alternanța dintre părțile compacte și cele proeminente: volumele ies din fațadă, evidențiate de parapete retractabile din sticlă, lăsând liber designul structurii portalului, care închide terasa. „Elementele în consolă reprezintă caracteristica definitorie a proiectului, care în sine este simplu în plan. Parasolarele fixe, amplasate pe anumite porțiuni ale teraselor, îmbogățesc designul fațadelor într-un mod care nu are doar valoare estetică, ci și funcțională. Pentru placarea fațadelor din gresie porțelanată – seria Clays în culorile Sand și Cotton în format 60x120 cm – s-au adoptat două tehnici de fixare: în unele porțiuni ale balcoanelor, plăcile au fost lipite; la pereții ventilați, acestea au fost fixate mecanic pe structurile portante. În detaliu, s-a folosit sistemul de ancorare mascat AGS, care permite ca substructura portantă să fie fixată cu ajutorul unor cleme, iar placa să fie fixată pe suprafața posterioară cu ajutorul unor dibluri speciale. „Părțile lipite”, precizează Dominoni, „corespund zonelor mai ușor de întreținut, cum ar fi scările sau acele părți care nu necesită izolație. Pe fațadă, am pornit de la un format de 60x120 cm, din care au fost decupate segmente mai mici pentru a crea un design decalat, care înveselește estetic părțile solide ale pereților. Folosirea submultiplilor ne-a permis, totodată, să reducem la minimum deșeurile rezultate din tăierea plăcilor”.

Prin urmare, gresia porțelanată influențează comportamentul energetic al clădirii și timpul de deteriorare: „Formele mai moderne, cum ar fi acoperișurile plate în loc de cele înclinate, de exemplu, expun mai mult fațadele clădirilor, care, dacă ar fi tratate cu tencuială, ar avea o durată de viață scurtă”, încheie Dominoni.


Foto: Saverio Lombardi Vallauri

Explorează colecțiile din proiect