Villa Guadalmina

Malaga, Spania

marazzi villa guadalmina 000.jpg

O vilă cu design contemporan, ce reflectă un stil de viață axat pe petrecerea timpului în aer liber, atent la mediu. Utilizarea extensivă a gresiei porțelanate pentru a crea continuitate între interior și exterior

O vilă de pe Costa del Sol cu un consum de energie aproape zero. Proiectul realizat de studioul spaniol 969Arquitectos a fost creat ca un costum pe măsură pentru clienții lor: sportiv, pentru stil de viață axat pe petrecerea timpului în aer liber, atent la mediu. Villa Guadalmina este o locuință cu piscină, în care interiorul comunică perfect cu exteriorul și în care contactul cu natura este căutat prin utilizarea și evocarea materialelor naturale.

Vila impresionează prin designul său contemporan: volumul primului etaj, îmbrăcat în șipci de lemn, care găzduiește zona de noapte, este susținut de două verande inferioare care corespund bucătăriei și zonei de zi și se deschid spre grădină și piscină. Contrastul dintre textura caldă și intimă a lemnului și decorul alb al etajului inferior „recreează reminiscențe mediteraneene”, explică Fernando Perez Del Pulgar Mancebo, co-fondator al 969Arquitectos. „Designul interior se joacă cu materiale naturale, cum ar fi mortarul de var, lemnul, piatra și țesăturile, încercând să transmită o conexiune cu natura mediteraneeană. Am folosit pe scară largă gresie porțelanată Marazzi – în special colecția Mystone Limestone, realizată cu 40% material reciclat, în nuanța Ivory și format pătrat de 120x120 cm – pentru a placa atât pardoselile interioare și exterioare din toate zonele, cât și încăperile umede ale casei, inclusiv unii pereți din baie. Textura și culoarea colecției au ajutat la transmiterea ideii de armonie cu natura pe care o caută această casă, deoarece tonurile completează perfect grădina și lemnul fațadei”.

Proiectul prezintă continuitate între spațiile interioare și exterioare. „Aceste spații intermediare, între interior și exterior, definesc pentru noi stilul de viață mediteraneean. În acest sens, este esențial să găsim materiale care să ne permită să stabilim această relație într-un mod armonios, cu performanțe estetice compatibile cu funcționalitatea și siguranța – gândiți-vă la piscină. Iar ceramica Marazzi ne-a permis să realizăm acest obiectiv”.

Vila Guadalmina este construită conform filozofiei Passivhaus, cu o anvelopă dotată cu un sistem compozit de izolare termică exterioară (External Thermal Insulation Composite System, ETICS) care elimină punțile termice; s-a folosit tâmplărie de înaltă performanță, garantând impermeabilitatea fațadei. Pentru a implementa eficiența și a reduce consumul de energie, a fost instalat un sistem de climatizare de înaltă eficiență conectat la colectoare de energie aerotermală și solară. Gresia porțelanată contribuie și la sporirea eficienței energetice: „ceramica este un material de bază în construcțiile Passivhaus, deoarece, prin natura sa, are un comportament termic eficient”.

Explorează colecțiile din proiect