Compunerea pardoselii supraînălțate pentru interioare

Pardoseala supraînălțată este un sistem tehnologic
compus din cinci elemente principale
• structura portantă
• miezul
• placarea superioară
• marginea perimetrală
• placarea inferioară


Structura Portantă
Este ansamblul componentelor orizontale și verticale care susțin panourile pardoselii supraînălțate și îi permit înălțarea cotei față de talpa clădirii și de nivelare.
Structura, din oțel zincat, pentru a evita efectele coroziunii este formată din coloane, traverse și garnituri.

1 Coloană: formată din tijă și cap, este elementul portant vertical
2 Garnituri: interpuse între panouri și traverse, executate din material plastic, au rolul de fonoabsorbant și de etanșare de aer
3 Traversa: este elementul modular de legătură orizontală între coloane și are rolul de a îmbunătății stabilitatea, rigiditatea structurii, portanța și etanșarea întregului sistem. Poate fi portant sau de legătură
4 Izolația termoacustică: panouri de izolare din fibre de poliester unite termic (livrat la cerere)
5 Izolație la pășire: covorașe multistrat din polietilenă reticulată și cauciuc (livrat la cerere)


Tipul de structură portantă
Combinând componentele se pot realiza structuri portante de tip diferit, în funcție de necesitatea de încărcare și de situațiile instalațiilor. În acest scop, Marazzi Engineering se ocupă de studierea soluțiilor cu prestații ridicate care au permis să se extindă varietatea de tipuri existente în mod normal pe piață:

Structura TKS fără traverse:
se compune din coloane cu cap cu 8 raze radiale pe care se pun direct panourile, cu interpunerea unei garnituri din material plastic cu funcție fonoabsorbantă. Lipsind traversele, în acest tip de structură coloanele sunt fixate la talpă cu un adeziv specific.

Structura TKL cu traverse de tip ușor:
coloanele cu cap cu 8 raze radiale sunt reglate astfel încât să permită introducerea cu click a traverselor de legătură cu secțiunea în C de 28x18 mm. Introducerea cu click face unește componentele instantaneu și crește viteza fazei de instalare. Conformația specială a capului permite, dacă este necesar, introducerea de grinzi diagonale de întărire.

Structura TKM cu traverse de tip mediu:
se compune din coloane cu cap cu 8 raze radiale, reglate pentru introducerea cu click de traverse portante cu secțiunea în C de 28x38 mm. Și în acest caz, capul coloanelor permite introducerea de grinzi diagonale de întărire.

Structura TKC cu trecerea transversală peste cap de tip închis:
coloanele sunt prevăzute cu cap în cruce cu șuruburi pentru blocare cu presiune a traverselor portante. Traversele portante, care stau deasupra capetelor coloanelor, au secțiunea rectangulară de 50x25 mm și lungimea diferențiată. lonjeroanele de 1800 sau 3600 mm.


Miezul pardoselii supraînălțate
Este partea centrală a pardoselii supraînălțate și poate fi de două tipuri de bază, în funcție de materialul din care este formată:

• Din conglomerat de lemn și rășini cu mare densitate și rezistență mecanică, cu grosimea nominală de 38 mm (tip L 38). Este vorba despre un material caracterizat prin calități ridicate de ușurință, economie și manipulare; în plus, se situează în clasa E1 în ceea ce privește emisiile de formaldehidă.
• Din material inert (sulfat de calciu anhidru) întărit cu fibre de celuloză cu mare rezistență mecanică, cu grosimea nominală de 30‑34 mm (tip K30-K34). Caracteristicile fizico-mecanice și siguranța desăvârșită în ce privește emisia de substanțe volatile fac din acest material cel mai bun produs de bază pentru pardoseala supraînălțată.
• Marazzi Engineering oferă și un al treilea tip de soluție, panoul încapsulat. Acest tip de panou (grosime 23/29 mm) se compune dintr-un miez din sulfat de calciu - întărit cu fibre de celuloză sau din placă aglomerată din lemn și rășini - încapsulată într-un înveliș de tablă din oțel zincat la cald care, prin dubla îndoire perimetrală, crește capacitatea de încărcare. Panoul încapsulat este un sistem tehnologic avansat, cu caracteristici deosebite de rezistență mecanică, este foarte ușor și robust și susține pardoseli auto-montante.


Placare Superioară
Placarea superioară aplicată miezului, reprezintă suprafața circulabilă și definește aspectul estetic al pardoselii. Marazzi Engineering este capabilă să livreze orice material, de la cele mai clasice la cele mai inovative: gresie porțelanată, materiale elastice (cauciuc, linoleum, PVC), laminate plastice, materiale pietroase, lemn natural. Gresia porțelanată este materialul cel mai indicat pentru finisarea superficială a panourilor, datorită rezistenței deosebite și înaltelor caracteristici tehnice. Marazzi oferă cea mai amplă gamă de suprafețe din gresie porțelanată perfect adecvată pentru realizarea de pardoseli supraînălțate, inclusiv în spații cu trafic intens.


Accesorii
Accesoriile permit ca pardoseala supraînălțată să interfereze cu elementele de contur și să se exploateze deplin caracteristicile.
Principalele sunt.
• Rampe interioare și exterioare
• Trepte de racord interioare și exterioare
• Pereți despărțitori pentru izolație acustică, compartimentare
• Anti-incendiu sau canalizarea fluxurilor de aer
• Pereți de tamponare frontală
• Grilaje sau panouri găurite pentru ventilație
• Panouri cu gaură pentru cabluri electrice și date
• Trape trecere cabluri
• Turele exterioare sau retractabile cu prize electrice și telefonice
• Rosturi de dilatare
• Ventuze pentru ridicarea panourilor
• Finisaje laterale cu bandă de contrast pentru legătura la perete
• Punți structurale