<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/2351ff82ee70.css" type="text/css" media="screen, projection">

iGuzzini Lab

Recanati (MC) Italia

Pentru o companie care se ocupă de lumină, tema unei atitudini responsabile față de energie joacă un rol nu numai etic, dar și antreprenorial strategic. Conștienți de cum fiecare peisaj al ciclului de producție și de viață a unui produs ar implica întotdeauna o investiție energetică, iGuzzini Iluminare au adoptat demult comportamente de mare atenție. iGuzzini a făcut din sustenabilitatea și inteligența iluminării un teren privilegiat al propriei cercetări de inovație, care nu se epuizează în produs, ci implică structurile respective ale companiei. La Recanati, dacă instalațiile și procesele de producție respectă și uneori anticipează normativele cele mai restrictive, birourile proiectate de Mario Cucinella și construite între 1995 și 1996 sunt un adevărat manifest de atenție și de grijă pentru mediul natural și uman. O atitudine reafirmată și în ultima clădire realizată în Recanati de Maurizio Varratta dorit pentru a răspunde cerințelor Centrului de Studii și Cercetări și necesităților programelor de formare organizate de companie, care deja implică în Recanati circa 2500 de persoane pe an. Structurat în jurul unui gol central în care se își are locul un mare auditorium, clădirea găzduiește o amenajare didactică - explicativă care reparcurge istoria companiei, ateliere demonstrative și experimentale despre iluminare, spații și aule multimedia pentru lecții și conferințe. La proiectarea iGuzzini Lab, Maurizio Varratta a lucrat atât la soluțiile arhitectonice cât și la prestațiile instalațiilor pentru a minimiza amprenta energetică a construcției. În afara unei fațade cu două straturi vitrate și un acoperiș verde care asigură o excelentă izolație atât vara cât și iarna, proiectul prevede un sistem energetic cu schimb geotermic și o instalație de generare fotovoltaică. O abordare care a permis cădirii să obțină un punctaj egal cu 3,5 în baza protocolului Sustainable Building Challenge de la iiSBE, cel mai bun rezultat între clădirile pentru birouri din Italia. Nu uimește că, în acest context, pentru placările suprafețelor interioare au fost alese materiale ceramice Marazzi. Realizate în fabrici dotate cu linii de producție avansate tehnologic în funcție de un minim impact energetic, materialele Marazzi nu oferă doar prestații chimico-fizice excelente care asigură stabilitatea în timp și operațiuni de întreținere reduse, dar sunt obținute utilizând cote importante de materiale recuperate din reciclarea resturilor de prelucrare. Extremă funcționalitate, maree eleganță formală, maximă responsabilitate față de mediu: valori care caracterizează întregul proiect și care se regăsesc în toate suprafețele interioare ale clădirii, în întregime acoperite cu module 60x60 și 30x30 cm, de culoare Grigio Scuro, alese în gama colecției Marazzi Tecnica SistemT.

Proiectanți

  • Maurizio Varratta

Căutare proiecte