<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/a9f821c8cc3d.css" type="text/css" media="screen, projection">

Villa Nesi - Ivrea TO

vrea (TO) Italia

Pentru un arhitect nu este ușor să intervină într-un context ca Ivrea, oraș muzeu puternic marcat de experiența olivettiană unde raportul între memorie și nostalgie, între un trecut autoritar și un prezent destul de incoerent, este o chestiune deschisă. La cererea de extindere și restructurare a unei vechi bloc de locuințe dintr-o periferie anonimă și neomogenă, grupul Archisbang, colectiv torinez emergent care își declară deja înțelegerea pentru soluții iconice și surprinzătoare, abordează tema în manieră decis iconică și provocatoare, în opoziție cu conformismul construcțiilor locale curente. Drumul de acces la clădire, destinat spațiilor comerciale la parter și birouri și locuințe la nivelurile superioare, începe cu o fâșie de pardoseală de culoare roșu aprins, care se desfășoară prin iarba grădinii și capătă brusc o grosime verticală, devenind o „bandă cromatică” tridimensională care cuprinde casa scării și se extinde pentru a învălui ultimul etaj al clădirii. Un fel de mare „ochi”, care are rolul de belvedere și accentuează contrastul dintre reținerea tipic piemonteză a clădirii existente și limbajul imaginar al noii adăugiri, încheie intervenția, numai aparent invazivă dar în realitate atent controlată ca proporții, în trama placării și în tăierea deschiderilor. Fațada ventilată cu înaltă tehnologie din gresie cristalizată SistemA de la Marazzi Tecnica, realizată cu elemente de 60x120 cm de culoare Roșie, distinge proiectul și din punct de vedere material, datorită finisajului Lux, care face suprafața deosebit de strălucitoare și atractivă.

Proiectanți

Categorii

Căutare proiecte