Grande – dimensiuni și performanțe mari

timp de lectură minutele

Grande - dimensiuni și performanțe mari

Colecția de plăci în format mare permite cele mai versatile aplicații, de la scara mică a amenajărilor interioare la scara arhitecturală, de la interioare la exterioare. Grande: un instrument concret și creativ în mâinile designerului.

Trăim într-o modernitate fluidă, în care granițele dintre spațiile interioare și exterioare, între încăperile destinate muncii și cele în care se desfășoară viața de zi cu zi sunt din ce în ce mai neclare. Departe de tradiționala împărțire funcțională a camerelor, a planurilor domestice, dar și ale birourilor sau ale camerelor de hotel, sunt preferate soluțiile flexibile, cu partiții lejere și chiar temporare. Aspectele de design interior sunt adesea rezolvate cu ajutorul materialelor: continuitate dintr-o încăpere în alta, între interior și exterior, între pardoseală și placare pe perete.

Plăcile în format mare pot oferi o soluție la cele mai complexe probleme de proiectare. Colecția de gresie porțelanată Grande, cu grosime de 6 mm, are un format rectificat în dimensiunile 120×120, 120×240, 120×278 și 160×320 cm. Grande este ideală pentru placarea pardoselilor și pereților interiori și exteriori, în medii rezidențiale și comerciale, cum ar fi magazine, restaurante, baruri, centre spa și camere de hotel. Este disponibilă în șase aspecte diferite (Stone, Marble, Concrete, Resin, Metal, Solid Color), care variază de la aspectul de piatră sau marmură la texturile de ciment și rășini, de la aspecte metalice la nuanțe saturate și omogene de culori compacte. De asemenea, din colecția Grande face parte și proiectul Grand Carpet, proiectat de Antonio Citterio Patricia Viel, care reinterpretează particularitățile texturilor persane pe format mare, disponibil în 6 module diferite de 120×240 cm, cu grosime de 6 mm. Grand Carpet evocă un covor indian, pe care sunt elaborate un fel de tatuaje ritualice și efecte de „bob de orez”, întâlnite frecvent în culturile orientale. Nuanța aleasă este gri, cu modele ton pe ton în gri sau sepia, care conferă căldură și creează umbre la nivelul suprafeței. Decorul specific este ideal pentru spațiile mari, pentru a aduce un aspect narativ pe suprafețele verticale și orizontale ale arhitecturii. Și pentru un efect vizual surprinzător.

Marea varietate de finisaje și culori ale colecției Grande permite o juxtapunere bogată între materiale, pentru asonanță sau contrast. Posibilitățile de aplicare sunt infinite: nu numai în placările orizontale și verticale, cele mai întâlnite, echivalând gresia cu un tapet de perete, ci și în amenajările interioare. De la blaturi de bucătărie până la blaturi pentru mese sau cele mai diverse accesorii de mobilier, suprafețele ceramice pot fi personalizate cu tăieturi și modele personalizate, decorațiuni laser și digitale și mozaicuri, îndeplinind fiecare exigență a proiectului. Pentru aceste utilizări speciale, Marazzi a creat catalogul The Top, care conține formatele de dimensiuni mari de 160×320 cm cu grosime de 6 mm și 162×324 cm, în versiunea non-rectificată de 12 mm. Catalogul propune o selecție de plăci cu suprafețe mate, satinate sau lucioase, special concepute pentru realizarea de blaturi, backsplashuri, mese, uși și soluții de amenajare personalizate.

Absența rosturilor în format mare nu numai că pune în valoare estetica încăperilor, dar le face și mai ușor de curățat. Iar acesta nu este singurul avantaj funcțional. Spre deosebire de materialele pietroase, gresia porțelanată este de fapt gata de montare și, datorită găsirii mai ușoare a materialului și a greutății mai mici a plăcilor, reduce timpul necesar construcției, în comparație cu materialele omoloage, cum ar fi piatra.

Scara arhitecturală mare este un domeniu deosebit de potrivit pentru utilizarea formatelor mari. De exemplu, pentru fațadele clădirilor, atât ca placări, cât și pentru fațade ventilate. Calitatea și rezistența gresiei porțelanate la agenții atmosferici fac clădirile deosebit de durabile și ușor de întreținut. De asemenea, tehnologia fațadelor ventilate permite îmbunătățirea performanței energetice ale clădirii, cu beneficii evidente în ceea ce privește costurile și mediul înconjurător. În sfârșit, marea varietate a colecțiilor Grande permite transferul de culori, decorațiuni și texturi inedite pe fațade, toate fiind încă de explorat.