Chi siamo

Marazzi este marca cea mai cunoscută în sectorul plăcilor de ceramică  Prezentă în peste 140 de țări, este universal recunoscut ca sinonim al ceramicii de calitate pentru pardoseli și placări și simbol al celei mai bune etichete made in Italy în sectorul decorațiunilor interioare și al designului.

Marazzi a fost fondată în anul 1935 în Sassuolo, într-o zonă care a devenit polul de avangardă la nivel internațional al creației de plăci de ceramică de calitate superioară și care crescut de-a lungul deceniilor împreună cu compania.

Lui Marazzi i se datorează principalele inovații tehnologice, de proces și de design în sectorul plăcilor ceramice – dintre care unele reprezintă importante fragmente ale istoriei ceramicii moderne – care au făcut compania și zona un punct de referință pentru întreaga lume a ceramicii.

O atitudine constantă a cercetării și a experimentării, capacitatea de a anticipa schimbările și evoluția spațiilor de locuita arhitecturii și a designului, atenția pentru mediu și durabilitate. Acestea sunt punctele forte care au permis Marazzi să cucerească vârfurile sectorului, în Italia și la nivel internațional, și de a confirma constant propriul leadership.

În ultimii cinci ani, Marazzi a dublat capacitatea de producție a uzinelor Fiorano Modenese și Finale Emilia, a reamenajat fabricile vechi din Sassuolo și laboratoarele de cercetare, a renovat sediul cu birouri noi și un showroom nou, a restaurat și deschis publicului Crogiolo, clădirea din anii ‘30 în care s-a născut familia Marazzi și a deschis magazinele emblematice din Milano, Londra, Paris, Varșovia și Lyon.

Azi, Marazzi face parte din Mohawk Industries Inc., cel mai mare producător mondial în sectorul pardoselilor, listat la Bursa din New York, și se bucură de o extraordinară notorietate internațională, atât în rândul proiectanților, arhitecților și companiilor de construcții, cât și al distribuitorilor și clienților finali

Istorie

1935

Originile

Marazzi Ceramiche ia ființă în anul 1935, în Sassuolo, provincia Modena (Italia).

1935

„Fabrica de carton”

Se spune că fondatorul Filippo Marazzi a construit prima instalație de producție folosind ca structură două rânduri paralele de plopi, fondând astfel ceea ce va fi denumită „fabrica de carton” pentru structura ei provizorie.

1936

Lucrători în fața primei fabrici Marazzi

1940

Schițe pentru dale Marazzi

Decorație pentru modelul dalelor

1950

Prima extindere a producției

În primii ani ‘50, Marazzi cunoaște o primă importantă extindere, datorită unor investiții importante în noi tehnologii, cum ar fi ”cuptoare tunel”.

1950

Marazzi: Vedere exterioară

1950

Prima gresie porțelanată

Manifest publicitar pentru primele plăcuțe de gresie porțelanată cm. 2×2

1958

I Pennellati

Primele pardoseli „pictate” de mână sunt rezultatul unei colaborări cu Venerio Martini, pictor și ceramist de renume internațional din Sassuolo.

1960

„Triennale” design Gio Ponti și Alberto Rosselli

La Trienala din Milano, în 1960, a fost prezentată prima cărămidă „de patru ori curbată” desenată de Gio Ponti și Alberto Rosselli. Este prima colaborare excelentă între design și ceramică

1964

Marazzi la TV

Frames din storyboard N°2 al spotului Marazzi din 1964, destinat promovării pardoselilor și placărilor decorate cu pastă albă, colorate, lucioase și ușor de curățat.

1965

Colecția Artistica

Noi limbaje decorative și noi limbaje de comunicare în cercetările Marazzi din anii ‘60.

1970

Colecția Alta Moda

Biki, Forquet și Paco Rabanne au semnat pentru Marazzi colecția Alta Moda. Este prima colaborare excelentă între modă și ceramică

1974

Brevetul revoluționar al monoarderii

În anul 1974 Marazzi brevetează monoarderea rapidă: coacerea simultană a pastei de bază și a smalțului de finisare reduce timpii de prelucrare și definește imaginea și destinația plăcilor.

1974

Marazzi Forme, design Nino Caruso

Într-un sezon de mari experimentări și de importante inovații tehnice, Nino Caruso explorează pentru Marazzi posibilitățile tridimensionale ale ceramicii în modulele care compun colecția Marazzi Forme.

1975

Primul format mare

În laboratoarele Marazzi ia naștere prima gresie 60×60 cm

1975

Gavino Sanna semnează spotul pardoselilor Marazzi.

1976

Colecția Architetti

Michelangelo 3

1977

Berengo Gardin pentru Marazzi

Gianni Berengo Gardin fotografiază noile linii de producție Marazzi

1982

Primele locuri de producție în străinătate

Se constituie importante sedii de producție în străinătate: în Castellón de la Plana, în regiunea spaniolă a ceramicii și American Marazzi Tile în Dallas, Texas.

1983

I colori Marazzi

Marazzi propune o cercetare structurată cromatică, în module colorate și coordonate între ele.

1983

Marazzi Porfolio

Fotografii Charles Traub, Luigi Ghirri și Cuchi White interpretează noile colecții Marazzi

1985

Apare „Enduro”

În anul 1985 se introduce și se brevetează „Enduro” care face operative linii speciale de producție, unde plăcile sunt smălțuite pe jumătate, încă incandescente, cu efectul de fixare și integrare a stratului vitrat, imediat. Un produs inedit, exclusiv, care modifică încă o dată destinațiile ceramicii.

1987

Il "Crogiolo" Marazzi

Roger Capron, Amleto Dalla Costa, Saruka Nagasawa experimentează împreună cu artiști, designeri, ceramiști, aplicații inedite și tehnici decorative în laboratorul de cercetare și experimentare Il Crogiuolo.

1990

Metroul Roma

Piețe noi, fabrici noi, destinații inedite pentru produsul ceramic. Se lărgește gama produselor, cu soluții originale pentru a realiza fațade ventilate și pardoseli surpraînălțate.

1990

La torre Arcobaleno

Cu ocazia Campionatelor Mondiale de fotbal Italia’90, un rezervor anonim de apă din Milano devine la Torre Arcobaleno, datorită modulelor I Colori Marazzi.
În 2015, Torre a fost supus unei a doua intervenții de redecorare, tot cu diferite nuanțe ale colecției SistemC Città, de către aceeași echipă creativă, în semn de omagiu pentru Milano și milioanele de vizitatori ai Expo 2015.

2003

Paul L. Cejas School of Architecture

Plăcile de ceramică acoperă fațadele celor trei clădiri ale Paul L. Cejas School of Architecture în Miami, proiectată de arhitectul Bernard Tschumi.

2005

Ceramic Tiles of Italy Design Competition Award

Proiectul Wilkinson Office And Warehouse Buildings, realizat în Phoenix (USA), câștigă prestigiosul premiu Ceramic Tiles of Italy Design Competition 2005, pentru categoria „Arhitectură Comercială”. Marazzi a realizat fațada cu plăci de gresie porțelanată 60×60 cm ale colecției SistemT – Cromie.

2005

"Millepiedi" Design Aldo Cibic

Aldo Cibic proiectează banca care îi face pe adulți să se simtă copii prin grădinile Trienalei Milano

2006

Disegniamo il mondo - Desenăm lumea

Elliott Erwitt și Goettsche semnează campaniile Marazzi Desenăm lumea

2007

Apare Casiglie

O tehnologie inovatoare și flexibilă pentru produse de înaltă calitate estetică și tehnică. Un ciclu de producție total inovator, caracterizat de continuitate și de înaltă flexibilitate a procesului care permite diferite formate, grosimi și tipuri de produs, dar și o mai mare precizie geometrică a plăcilor ceramice.
Ph. Giuliano Koren

2009

NH Hotel Milano (Italy) Dominique Perrault

Turnurile-hotel realizate de Dominique Perrault creează efecte insolite de abstracție datorită unui strat tip oglindă semnat Marazzi.

2009

Treverk, inimitabila gresie cu aspect de lemn Marazzi

O nouă gresie extraordinară din punct de vedere estetic și calitativ, reinterpretează cele mai frumoase esențe ale lemnului natural și devine un best seller.

2010

SistemA - gresie cristalizată

În anul 2010, Marazzi brevetează gresia porțelanată cristalizată SistemA: un material inovator ecosustenabil, un nou concept de produs, un sistem de culori și suprafețe pentru a proiecta cu ceramica respectând mediul înconjurător. SistemA este o gresie tehnică potrivită pentru pardoseală și placare, ideală atât pentru interioare cât și pentru exterioare și disponibilă în 2 finisaje: natural  și „lux”.
SistemA a fost deja inclusă în Design Index al ADI în 2009.

2010

Concreta. Pereții de materie subțire

În laboratoarele Marazzi ia naștere prima placare ușoară format mare format 32,5×97,7 cm.

2011

Apare Treverkhome

Treverkhome imitația perfectă a celor mai valoroase esențe de lemn.
Ph. Andrea Ferrari

2011

Soho primește Mențiunea de onoare, Compasso d'Oro ADI

Soho, primul decor din gresie tridimensională, primește Mențiunea de Onoare Compasso d’Oro ADI 2011- cea mai râvnită recunoaștere în domeniul designului- și devine parte din Colecția istorică a Premiului Compasso d’Oro.

2014

Mystone: o colecție unică

Inspirație piatră pentru o colecție de hiper-materiale care unesc cele mai bune performanțe cu efecte inedite de suprafață.

2015

80 ani

Marazzi împlinește 80 de ani

2015

Marazzi la Expo 2015

Ceramica ecosustenabilă de la Marazzi a fost instalată în peste 10 zone ale Expoziției Universale din Milano, inclusiv Palazzo Italia, proiectat de studioul Nemesi & Partners, Pavilionul Statelor Unite ale Americii, realizat de Arh. James Biber, și Decumano și Cardo, cele două direcții principale ale Expo.

2015

Noul sediu al Marazzi Group

Cu ocazia aniversării a 80 de ani de activitate a grupului, sediul din Sassuolo a făcut obiectul unui important plan de recuperare și restructurare care a implicat, în cadrul proiectului arhitectului Gianluca Rossi, toate clădirile cu vedere spre Viale Regina Pacis, sediul istoric al societății, cu clădirea de birouri și noul showroom Marazzi.

2015

Marazzi Fiorano

Noua fabrică Fiorano Modenese a fost inaugurată în prezența principalelor autorități politice. Noile sisteme au fost proiectate cu mare atenție acordată impactului asupra mediului, precum și confortului și siguranței angajaților, asigurând o instalație de cogenerare, sisteme de recuperare a căldurii, a apei utilizate și sisteme de siguranță de ultimă oră.

2015

Renașterea clădirii Il Crogiolo Marazzi

Planul de restructurare, realizat cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înființarea societății, prevedea și recuperarea conservatoare a clădirii Crogiolo, cea mai veche locație Marazzi, referință istorică a primei așezări industriale din anii ’30, care, în anii ’80, a devenit centrul de cercetare căruia i se datorează denumirea deschisă experimentării de către artiști, arhitecți, designeri și fotografi chemați să interpreteze liber produsul ceramic, astăzi un hangar pentru evenimente și un loc de cultură deschis și pentru oraș

2015

Materika - Ceramics Design Award ADI

Câștigătoare a trofeului Ceramics Design Award 2015 conferit de ADI, Asociația de desen industrial, datorită decorației 3D realizată pe o grosime de doar 6 mm, colecția Materika recreează cimentul în cea mai elegantă expresie a sa și în noul format de prestigiu 40×120 cm.

2016

Gara maritimă Salerno - Zaha Hadid Architects

Culorile profunde ale gresiei cristalizate SistemA, produs personalizat, pentru gara maritimă din Salerno proiectată de studioul Zaha Hadid Architects.
Ca o stridie, între continent și mare, cu o coajă dură, care în soarele cald din sud prinde viață datorită unei gresii cristalizate unice în categoria sa

2016

Redeschiderea Finale Emilia

Pornirea noilor sisteme la uzina Finale Emilia, lovită de cutremurul din 2012, în conformitate cu cele mai stricte standarde de siguranță anti-seism, cu o dublare a capacității de producție în raport cu aceleași emisii de mediu.

2016

Powder - Best of Category by Archiproducts Design Award

Inspirată din ciment și caracterizată printr-o grafică cu nuanțe fine și armonioase, colecția de gresie porțelanată Powder câștigă premiul Best of Category by Archiproducts Design Award. Variațiile cromatice delicate conferă materialului originalitate, sporind caracteristicile acestuia în noul format mare 75×150 cm.

2017

Cascina Merlata

Antonio Citterio Patricia Viel
Cascina Merlata este proiectul de social housing ecosustenabil, executat de Antonio Citterio și Patricia Viel la Milano.  Protagonistele sunt fațadele ventilate din gresie Marazzi – SistemN și Mystone Gris Fleury – și surse regenerabile în serviciul clădirilor, soluțiile pentru a crea spații sănătoase și sigure

2017

Augmented Surface

Proiect Antonio Citterio Patricia Viel
În curtea farmaciei (Cortile della Farmacia) Universității din Milano, ca parte a expoziției Interni Material Immaterial, și în spațiile Marazzi din Via Borgogna, gresia porțelanată Marazzi, produse ad-hoc pentru proiectul Augmented Surface, cu o tratare inovatoare a suprafețelor.

2017

Marazzi deschide Clerkenwell

Marazzi își deschide primul showroom la Londra, în zona centrală a designului și creativității la nivel internațional. Spațiul de 300 mp, situat pe strada St. John, a fost proiectat de arhitecții italieni Lorenzo Baldini și Antonio Pisano, fondatorii studioului Marcel Mauer din Londra.

2017

Un nou proiect Grande Marazzi

Născut pentru a explora noile frontiere ale suprafețelor din gresie porțelanată și pentru a extinde posibilitățile de proiectare și de personalizare cu un material extraordinar de ductil, rezistent și chiar ușor. Format mare, cu grosime de 6 milimetri, aspect de marmură și ciment pentru o colecție de plăci din gresie porțelanată, cu care se acoperă suprafețe plane orizontale și verticale, de la elemente de mobilier la fațadele clădirilor, indoor și outdoor și se creează soluții infinite. Posibilități de personalizare mari: tăieri și modele pe măsură, decorații laser și digitale, mozaicuri pentru a satisface fiecare nevoie a proiectului.

2017

Grand Carpet - Archiproducts Design Award

Antonio Citterio și Patricia Viel proiectează pentru Marazzi colecția Grand Carpet, noua gresie în format mare, 120×240 cm, care combină decorarea covoarelor orientale cu tradiția Kolam.
Colecția, realizată în 6 module diferite și două culori extrem de sofisticate, câștigă premiul Archiproducts Design Award 2017.

2017

Marazzi în inima cartierului Saint-Germain-des-Prés din Paris

Un spațiu pe trei niveluri, situat la nr. 63 al bulevardului Saint-Germain din districtul 5, unde conservarea patrimoniului istoric și cultural al clădirii haussmanniene și valorificarea noutăților în materie de ceramică și gresie Marazzi se îmbină într-un mod armonios.

2017

Marazzi în Varșovia

Showroom-ul din districtul Ochota, una dintre cele mai dinamice și dezvoltate zone ale capitalei poloneze, a fost proiectat pentru a prezenta soluțiile multiple disponibile în
materie de materiale de înaltă calitate și creativitate de ultimă generație a mărcii Marazzi

2018

The Tile Club din Milano

Grand Carpet și colecția Grande în format extra-large, protagonistele spațiului proiectat de Matteo Cibic și Studio Blanco, un gentleman club în inima complexului San Babila pentru pasionații de ceramică, realizat cu ocazia Salone del Mobile

2018

Cracco in Galleria

Studio Peregalli
Placa emblematică Triennale, „de 4 ori curbată”, proiectată de Gio Ponti și Alberto Rosselli pentru Marazzi, acoperă cele 5 bucătării ale celor 5 etaje, renovate într-un stil deosebit, ale restaurantului Cracco in Galleria Vittorio Emanuele din Milano.

2018

Noul Marlit

Născut din uniunea a două unități de producție preexistente, noul Marlit este specializat în producerea de gresie porțelanată tehnică de înaltă calitate.  Cu linii de producție care depășesc un kilometru și jumătate lungime, uzina are o capacitate de aproximativ 9 milioane mp pe an.

2018

Noul laborator Marazzi

Spațiul dedicat noilor laboratoare, peste 3.000 mp acoperiți și 1.000 mp deschiși, cu
zone luminoase ample: acestea sunt spațiile dedicate noilor laboratoare Marazzi, care atestă cultura istorică a societății, care a fost întotdeauna orientată spre cercetare și inovație.

2019

Marazzi în Lyon

Showroom-ul se găsește la adresa 117 Avenue Jean Jaurès, peste 400 de metri pătrați în una dintre zonele cele mai dinamice, vii din punct de vedere cultural și al tendinței orașului, în care se concentrează toate principalele semnături internaționale ale designului și ale decorațiunii prezente în Lyon.

2019

Wunderkammer în Milano

Marazzi deschide porțile unui nou spațiu expozițional în Milano. Proiectul lui Antonio Citterio și Patricia Viel transformă showroom-ul din Via Borgogna într-o „Wunderkammer” de culori și materiale.

2019

Corso Trento e Trieste în Lanciano

Pavajul Corso Trento e Trieste din Lanciano, redesenat inspirându-se din unele motive decorative ale tradiției abruzeze cu scopul de a le transforma într-un fundal al vieții urbane, a fost realizat cu gresie porțelanată cu încărcare dublă SistemN 20 mm de la Marazzi, nisip în nuanțele Sabbia și Grafite, tăiată ad-hoc pe baza proiectului arhitecților.
Proiectul studioului RicciSpaini Architetti Associati, Arh. Orazio Carpenzano

2019

Uptown

Studioul SSA și ZDA
Noile plăci de gresie porțelanată Mystone Ceppo di Gré au fost alese pentru fațadele ventilate ale primelor reședințe din cartierul UpTown din Milano.
Realizate pe baza proiectului SSA, Scandurra Studio Architettura și Zanetti Design Architettura, sunt complet lipsite de emisii de carbon.

2019

Adrian Samson interpretează Triennale

Adrian Samson, fotograful londonez de renume internațional, reinterpretează Triennale, „de patru ori curbată” desenată de Gio Ponti și Alberto Rosselli pentru Marazzi în 1960.
„M-am îndrăgostit de culorile și modelele acestor plăci emblematice. Mi s-au părut obiecte de artă. Nu am vrut să folosim nici un material suplimentar, ci doar să lucrăm cu forma, corpul lor, sporindu-le senzualitatea.”

2019

Se naște Crogiolo, colecția de formate mici Marazzi

Materiale calde. Suprafețe tactile. Produse care spun o poveste.
Crogiolo definește o abordare a proiectului care este definitorie pentru istoria Marazzi. În anii ’80, prima hală industrială a companiei, în Sassuolo, datând de prin anii 30, a fost transformată în centrul de cercetare și experimentare „Il Crogiolo”. Artiști, arhitecți, ceramiști și proiectanți au fost chemați să experimenteze cu utilizări noi ale materialului ceramic, plecând de la studierea locurilor din memorie, a culorilor și a efectelor materiale.  În prezent, Crogiolo este sinonim cu cercetarea constantă și inovarea tehnologică ale Grupului Marazzi, un semn de identificare de cea mai bună calitate și de mare cercetare estetică, care permite interpretarea tendințelor locuirii contemporane și să le traducă în soluții valoroase, practice și exclusive.

2019

Crogiolo Lume – Archiproducts Design Award

Crogiolo Lume de la Marazzi, colecția care reinterpretează în gresie frumusețea plăcuțelor de tip majolică lucrate manual, a câștigat premiul pentru cel mai bun produs de design la categoria „Finishes” (Finisaje), în cadrul concursului internațional promovat de Archiproducts, comunitatea de arhitectură și design care are 46 milioane de vizite anual și peste 1,7 milioane de utilizatori înregistrați.

Centrul Stil

Marazzi a făcut întotdeauna din cercetarea estetică un punct de forță al propriei oferte.
A fost prima companie care a avertizat asupra necesității de a califica placa de faianță din ceramică ca element de decorațiune și de arhitectură, încredințându-i conducerea creativă unor mari nume ale designului: de la prima colaborare cu Gio Ponti cu care ia ființă în 1960 placa „de 4 ori curbată”, intrată în istoria designului cu numele de Trienală, Marazzi a continuat să se beneficieze de colaborări excelente, alăturând produsului său pentru prima dată importante semnături din industria modei, printre care Biki, Rabanne și Forquet, și ale arhitecturii, și să investească în laboratoare de cercetare interne pentru studierea tendințelor în diverse țări și dezvoltarea produselor exclusive.

Faza de concepere și de design al produselor este coordonată și condusă de Centrul Stil Marazzi. Procesul de cercetare constă în analizarea tendințelor de piață și ale gusturilor publicului, pentru a percepe cerințele consumatorilor și a le traduce în propuneri de design și specificități ale produsului. În același timp, s-a efectuat experimentarea cu tehnici de laborator care traduc forme, suprafețe, culori și decorațiuni într-un prototip care este testat pentru a trece apoi la următoarea fază de industrializare.

Cercetare și Dezvoltare

Încă de la începuturi, Marazzi a dedicat resurse importante activității de cercetare și dezvoltare, producând în regie proprie, sau în colaborare cu principalii furnizori de instalații și utilaje, tehnologia necesară pentru realizarea propriilor produse, dezvoltând un know-how tehnologic important în cadrul Grupului.

Utilizarea „cuptoarelor tunel” în anii ’50, brevetul pentru monoardere în anii ’70 (devenită apoi procesul de producție cel mai răspândit în lume), brevetul Firestream (smălțuirea pe suport incandescent) în anii ’80, reprezintă etape fundamentale ale unei istorii de R&D pentru Marazzi absolut remarcabile.

Azi, Marazzi poate conta, în afara zecilor de brevete tehnologice, pe sisteme extrem de sofisticate, capabile să asigure nu numai niveluri înalte de productivitate și calitate, dar și o importantă flexibilitate productivă, care permite producției să varieze în mod rapid, conform tendințelor diferitelor piețe.

Marazzi participă și la proiecte de dezvoltare de noi procese și noi tehnologii în parteneriat cu principalii producători de inovații tehnologice și în colaborare cu Universități și Institute de cercetare.