Pardoselii supraînălțate

Pardoseala supraînălțată este un sistem de elemente modulare destinat realizării pardoselilor interioare și exterioare ale clădirilor.

Este vorba de o tehnologie eficace pentru că permite să se creeze sub suprafața circulabilă un volum tehnic continuu în care să aibă loc toate instalațiile. Datorită flexibilității de utilizare, ușurinței și rapidității de instalare și gamei diversificate a placărilor, poate fi aplicată în recuperarea constructivă a clădirilor, inclusiv în suprapunere pe pardoseli preexistente.

Pardoseala supraînălțată este un sistem constructiv ușor, pe uscat, format dintr-un plan circulabil și o structură de suport. Structura de suport, practică și funcțională, permite îndepărtarea fiecărui modul ceramic în parte, grăbind intervențiile de inspecție, modificare și întreținere ale rețelelor de instalații, în timp ce robustețea și calitatea estetice ale gresiei porțelanată Marazzi completează avantajele sistemului.

• Rapiditate în execuție, atât în clădiri noi, cât și intervenții de recuperare edilitară, trecerea imediată peste planul circulabil
• Flexibilitate în distribuția și localizarea a instalațiilor, care pot fi ușor de inspectat și modificat, chiar și după montare
• Costuri reduse în raport cu ciclul de viață al clădirii
• Flexibilitate în proiectare, cu posibilitatea de a modifica rapid proiectul inițial inclusiv în faza de execuție
• Versatilitate maximă în caz de schimbarea destinației de utilizare
• Integrabilitate cu alte finisaje tehnice, ca pereți mobili și plafoane false
• Nivel ridicat de personalizare estetică, atât în alegerea materialului de finisaj și a culorilor lui, cât și posibilitatea de a realiza desene, mărci și motive decorative la cerere sau inserturi de materiale diferite
• Disponibilitatea unei game ample de accesorii pentru personalizarea pardoselii

Pardoseala supraînălțată este un sistem tehnologic
compus din cinci elemente principale
• structura portantă
• miezul
• placarea superioară
• marginea perimetrală
• placarea inferioară

Structura Portantă
Este ansamblul componentelor orizontale și verticale care susțin panourile pardoselii supraînălțate și îi permit înălțarea cotei față de talpa clădirii și de nivelare.
Structura, din oțel zincat, pentru a evita efectele coroziunii este formată din coloane, traverse și garnituri.

1 Coloană: formată din tijă și cap, este elementul portant vertical
2 Garnituri: interpuse între panouri și traverse, executate din material plastic, au rolul de fonoabsorbant și de etanșare de aer
3 Traversa: este elementul modular de legătură orizontală între coloane și are rolul de a îmbunătății stabilitatea, rigiditatea structurii, portanța și etanșarea întregului sistem. Poate fi portant sau de legătură
4 Izolația termoacustică: panouri de izolare din fibre de poliester unite termic (livrat la cerere)
5 Izolație la pășire: covorașe multistrat din polietilenă reticulată și cauciuc (livrat la cerere)

Tipul de structură portantă
Combinând componentele se pot realiza structuri portante de tip diferit, în funcție de necesitatea de încărcare și de situațiile instalațiilor. În acest scop, Marazzi Engineering se ocupă de studierea soluțiilor cu prestații ridicate care au permis să se extindă varietatea de tipuri existente în mod normal pe piață:

Structura TKS fără traverse:
se compune din coloane cu cap cu 8 raze radiale pe care se pun direct panourile, cu interpunerea unei garnituri din material plastic cu funcție fonoabsorbantă. Lipsind traversele, în acest tip de structură coloanele sunt fixate la talpă cu un adeziv specific.

Structura TKL cu traverse de tip ușor:
coloanele cu cap cu 8 raze radiale sunt reglate astfel încât să permită introducerea cu click a traverselor de legătură cu secțiunea în C de 28×18 mm. Introducerea cu click face unește componentele instantaneu și crește viteza fazei de instalare. Conformația specială a capului permite, dacă este necesar, introducerea de grinzi diagonale de întărire.

Structura TKM cu traverse de tip mediu:
se compune din coloane cu cap cu 8 raze radiale, reglate pentru introducerea cu click de traverse portante cu secțiunea în C de 28×38 mm. Și în acest caz, capul coloanelor permite introducerea de grinzi diagonale de întărire.

Structura TKC cu trecerea transversală peste cap de tip închis:
coloanele sunt prevăzute cu cap în cruce cu șuruburi pentru blocare cu presiune a traverselor portante. Traversele portante, care stau deasupra capetelor coloanelor, au secțiunea rectangulară de 50×25 mm și lungimea diferențiată. lonjeroanele de 1800 sau 3600 mm.

Miezul pardoselii supraînălțate
Este partea centrală a pardoselii supraînălțate și poate fi de două tipuri de bază, în funcție de materialul din care este formată:

• Din conglomerat de lemn și rășini cu mare densitate și rezistență mecanică, cu grosimea nominală de 38 mm (tip L 38). Este vorba despre un material caracterizat prin calități ridicate de ușurință, economie și manipulare; în plus, se situează în clasa E1 în ceea ce privește emisiile de formaldehidă.
• Din material inert (sulfat de calciu anhidru) întărit cu fibre de celuloză cu mare rezistență mecanică, cu grosimea nominală de 30‑34 mm (tip K30-K34). Caracteristicile fizico-mecanice și siguranța desăvârșită în ce privește emisia de substanțe volatile fac din acest material cel mai bun produs de bază pentru pardoseala supraînălțată.
• Marazzi Engineering oferă și un al treilea tip de soluție, panoul încapsulat. Acest tip de panou (grosime 23/29 mm) se compune dintr-un miez din sulfat de calciu – întărit cu fibre de celuloză sau din placă aglomerată din lemn și rășini – încapsulată într-un înveliș de tablă din oțel zincat la cald care, prin dubla îndoire perimetrală, crește capacitatea de încărcare. Panoul încapsulat este un sistem tehnologic avansat, cu caracteristici deosebite de rezistență mecanică, este foarte ușor și robust și susține pardoseli auto-montante.

Placare Superioară
Placarea superioară aplicată miezului, reprezintă suprafața circulabilă și definește aspectul estetic al pardoselii. Marazzi Engineering este capabilă să livreze orice material, de la cele mai clasice la cele mai inovative: gresie porțelanată, materiale elastice (cauciuc, linoleum, PVC), laminate plastice, materiale pietroase, lemn natural. Gresia porțelanată este materialul cel mai indicat pentru finisarea superficială a panourilor, datorită rezistenței deosebite și înaltelor caracteristici tehnice. Marazzi oferă cea mai amplă gamă de suprafețe din gresie porțelanată perfect adecvată pentru realizarea de pardoseli supraînălțate, inclusiv în spații cu trafic intens.

Accesorii
Accesoriile permit ca pardoseala supraînălțată să interfereze cu elementele de contur și să se exploateze deplin caracteristicile.
Principalele sunt.
• Rampe interioare și exterioare
• Trepte de racord interioare și exterioare
• Pereți despărțitori pentru izolație acustică, compartimentare
• Anti-incendiu sau canalizarea fluxurilor de aer
• Pereți de tamponare frontală
• Grilaje sau panouri găurite pentru ventilație
• Panouri cu gaură pentru cabluri electrice și date
• Trape trecere cabluri
• Turele exterioare sau retractabile cu prize electrice și telefonice
• Rosturi de dilatare
• Ventuze pentru ridicarea panourilor
• Finisaje laterale cu bandă de contrast pentru legătura la perete
• Punți structurale

Marazzi oferă cea mai amplă gamă specifică pentru pardoseli supraînălțate. Cu ajutorul efectelor estetice cu aspect natural, finisaje contemporane și culori solide este posibil să se îmbine frumusețea materială cu prestațiile ridicate. Coordonarea între suprafețe dăruiește continuitate estetică între pardoseli indoor și outdoor, un plus indispensabil pentru spațiile care au nevoie de rigoare în proiectare și coerență vizuală. De la suprafețele cu grosime de 10 mm la cele pentru exterior de 20 mm, Marazzi răspunde cerințelor arhitecturii contemporane cu pardoseli tehnice evoluate și versatile.