Întoarcerea chevronului

timp de lectură minutele

Întoarcerea chevronului

Cu cele mai recente două colecții Vero și Oltre, Marazzi propune, într-o cheie modernă, tehnologică și democratică, reinterpretarea elegantei montări în os de pește, cândva apanajul reședințelor aristocratice și ale înaltei burghezii

Montarea în stil chevron – mai frecvent numită „în os de pește” – are o istorie îndelungată. Regăsim câteva exemple chiar și în Roma antică; dar parchetul în os de pește s-a afirmat mai ales la Versailles, la curtea Regelui Soare, și de acolo, prin inevitabila emulație, a ajuns să fie prezent în reședințele aristocratice, ca simbol incontestabil al eleganței. A devenit o tendință atât de puternică încât a traversat Alpii – se găsesc dovezi în acest sens în numeroase palate italiene precum Palatul Madama din Torino și Palatul Ducal din Veneția – dar mai ales un must în Parisul în stil Haussmann al secolului al XIX-lea.

Acest tip de montare revine acum la modă deoarece generează un efect de mișcare inegalabil, modificând impactul vizual al spațiului nu doar prin culoare și prin interacțiunea cu lumina dată de modelul în zigzag, ci și prin posibilitatea de a crea modele mereu noi, potrivite pentru fiecare stil, capabile să confere oricărui mediu – living, bucătărie sau coridor – un aer de eleganță și lejeritate, aproape ca o țesătură originală întinsă pe care te poți plimba.

Foarte recentele colecții Vero și Oltre de la Marazzi, cu șipci mari de gresie cu aspect de stejar, integrează acum montarea în stil chevron, cu un unghi blând de 60° – așa-numita montare în os de pește/în spic unguresc – și un format mai mic decât celelalte din gamă (11×54 cm) ce are trăsături stilistice clasice, dar conferă, în același timp un joc de încrustații extrem de scenografic.

Colecțiile Oltre și Vero, potrivite și pentru utilizare în exterior, reprezintă un concentrat al celor mai avansate tehnologii. Procesul de producție inovator Sublime Sync face posibilă potrivirea imprimării digitale cu structura materialului cu înaltă definiție, redând nodurile și caracteristicile tactile ale lemnului cu o profunzime fără precedent, avansând astfel și mai mult verosimilitatea estetică față de esențele naturale.

Noi soluții pentru o montare modernă, care-și găsesc o potrivire perfectă în culorile colecției Vero. Nuanțelor Natural, Rovere, Castagno și Quercia li s-au adăugat Sabbia, Betulla și Larice.  Colecția cu aspect de lemn se îmbogățește cu nuanțe mai deschise, răspunzând tendințelor recente de design interior. Faptul că stilul atemporal reprezintă o sursă de inspirație puternică pentru texturile din lemn din colecția Vero este confirmat și de șipcile disponibile în două formate mari (22,5×180 și 20×120 cm).

Colecția Oltre este cea cu care se pot atinge cele mai înalte performanțe; este realizată cu tehnologii patentate precum StepWise, cu efect antiderapant, și recenta Puro Marazzi Antibacterial care elimină 99,9% dintre bacteriile si microorganismele dăunătoare de pe suprafața ceramică în orice condiții de luminozitate. De asemenea, datorită utilizării smalțurilor Zero Glossy, se pot obține suprafețe super-mate sau extra-mate cu impact vizual puternic (în culorile White, Natural, Sand și Caramel), în timp ce numeroasele formate de șipci (22,5×180, 20×120, 30×120 cm) permit variante de asamblare fără precedent, transformând pardoseala într-o piesă de mobilier personalizabilă.