Un apartament contemporan tip loft, creat sub grinzile unui vechi conac din Langhe, pavat în întregime cu colecția Grand Carpet, lasă sarcina de a rezolva împărțirea funcțională a spațiilor în seama suprafețelor, găsind cheia stilistică adecvată.
Cei doi proprietari ai acestui loft spectaculos au avut un vis: să locuiască într-un castel și să-l transforme într-o unitate de cazare de lux. Astfel, au apelat echipa de arhitecți a GAP Studio din Asti pentru a recupera și a pune în valoare mansarda unui conac din anii 1700, cocoțat pe un deal într-o zonă patrimoniu mondial UNESCO (Langhe-Roero și Monferrato). Rezultatul, după 2 ani de muncă, este o mansardă contemporană de 160 mp, care a devenit casa lor. Mobilierul minimalist și modern se îmbină cu farmecul istoric al castelului, care a rămas intact datorită recuperării inteligente a grinzilor acoperișului și a pereților originali din piatră. Neputând fi împărțită mansarda în mai multe camere, locuința a fost concepută ca un open-space imens, divizat în două zone: zona de zi, cu vedere la terasa de 35 mp, cu bucătărie, sufragerie și living, și zona de noapte, care adăpostește dormitorul, dressingul și baia principală.
Absența diviziunilor structurale este subliniată și pusă în valoare prin alegerea pardoselii: în toată casa sunt prezente plăcile din gresie format maxi din spectaculoasa colecție Grand Carpet, proiectată de Antonio Citterio și Patricia Viel și născută în urma succesului instalației Augmented Surfaces organizată cu ocazia Milano Design Week 2017.
Inspirația provine din textura covoarelor persane antice, ale căror motive, uzate și modificate de trecerea timpului, devin tiparul colecției, creând un design unic, care se repetă la infinit.
Plăcile maxi, cu dimensiunea de 120×240 cm și grosime subțire de 6 mm, reproduc acest design în 6 module diferite, iar rosturile reduse la număr creează o pardoseală continuă, decorată într-un stil prețios.
În acest proiect, s-a folosit nuanța Smoke (gri) din colecția Grand Carpet, care include și o nuanță mai caldă, Sand.
Alegerea gresiei porțelanate în format foarte mare confirmă modul în care acest material coexistă în mod armonios, chiar și în contexte istorice care par îndepărtate din punct de vedere stilistic.
Restul castelului este și acum în curs de restaurare și va deveni o unitate de cazare turistică exclusivistă, conform proiectului.
Ph. Nicola Lorusso