Aproximativ 90% din amprenta de carbon a unei companii provine din ceea ce achiziționează aceasta și, prin urmare, din lanțul de aprovizionare. Ne confruntăm cu o schimbare epocală în ceea ce privește sustenabilitatea la nivelul lanțului de aprovizionare. Această nouă cale trece, de asemenea, prin instruire și comunicare, o pârghie pentru implicarea părților interesate externe și interne. Am discutat despre acest lucru cu Federico Brugnoli, fondator și CEO al companiei de consultanță în domeniul sustenabilității Spin 360, care colaborează cu Marazzi în cadrul unui curs de instruire internă al acestei companii.
Spin 360 este o companie de consultanță în domeniul sustenabilității care sprijină companiile și în ceea ce privește instruirea și implicarea. Cum se schimbă lumea sustenabilității?
Ne desfășurăm activitatea într-un mediu global, aflat în schimbare rapidă. Există date, dovezi științifice, care spun că trebuie să facem ceva acum.
Încălzirea globală este o problemă, dar nu este singura; la fel de importante sunt suprapopularea sau microplasticul găsit în celulele umane. Legislația ține pasul cu schimbările: Europa este lider în acest sens. În urmă cu 20 de ani, când am început să lucrez în acest domeniu, legislația cu privire la mediul înconjurător se axa pe verificarea parametrilor de poluare: emisii, apă și deșeuri produse de procesele industriale. Astăzi vorbim despre aspectele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), despre responsabilitatea extinsă a întreprinderilor, despre proiectarea produselor astfel încât să țină cont de sfârșitul ciclului de viață, despre analiza ciclului de viață, despre controlul lanțului de aprovizionare, despre analiza riscurilor. Este o abordare complet diferită.
Care sunt acțiunile, interne și externe companiilor, pentru îndeplinirea angajamentelor?
Aproximativ 90% din amprenta de carbon a unei companii provine din ceea ce achiziționează aceasta și, prin urmare, din lanțul de aprovizionare. Multe companii au făcut investiții mari pentru a-și reduce amprenta de carbon, dar și-au dat seama că o mare parte din impactul lor asupra mediului provine din ceea ce cumpără, iar electricitatea reprezintă de fapt 1% din amprenta lor ecologică. Prin urmare, ne confruntăm cu o schimbare epocală: industriile vor trebui să colaboreze cu furnizorii lor. Viitorul sustenabilității ține de lanțurile de aprovizionare, iar această cale trece și prin instruire, mai întâi, și comunicare, apoi, ca pârghie de creștere a implicării, mergând până la factorii de decizie și utilizatori, dar și pe plan intern, în amonte și în aval față de producție.
Prin urmare, este necesar să folosim noi instrumente și să schimbăm abordarea…
În lume există 465 de certificări de mediu; este ca și cum nu ar exista niciuna. Nu există un standard unic care să reprezinte sustenabilitatea unei întreprinderi, care este un subiect vast și complex. Noua abordare în care suntem alături de Marazzi, o companie producătoare de excelență, constă în implicarea lanțului de aprovizionare. Comunicarea este utilizată ca pârghie de îmbunătățire iar performanțele sunt auto-evaluate în mod continuu. Avem convingerea că numai prin integrarea deplină a acestui aspect al sustenabilității în toate funcțiile de afaceri – adesea atribuite, în prezent, unor unități speciale – vom putea spune că am făcut un pas înainte, precum și prin implicarea oamenilor. Același lucru s-a întâmplat cu mulți ani în urmă în cazul calității.