În prezent, pe website-ul nostru este disponibilă o secțiune dedicată acestui domeniu; în companie a fost demarat și un proces intern de informare și implicare privind aspectele ESG. Pentru Marazzi, provocarea sustenabilității este un proiect ce trebuie împărtășit cu proprii angajați și lanțurile de producție.
Este un proiect pe termen lung; de unde ați pornit?
Proiectul provine dintr-o istorie și o cultură corporativă care a pus întotdeauna oamenii, limitarea impactului asupra mediului și îmbunătățirea rezultatelor în centrul dezvoltării sale – cu alte cuvinte, sustenabilitatea, așa cum o înțelegem astăzi, prin cei trei piloni ai săi: mediu, oameni și guvernanță. Agenda ONU, Pactul Ecologic, noile directive europene și non-europene, autodeclarațiile, certificări sociale și de mediu au sporit gradul de conștientizare, dar și nivelul de confuzie, mai ales în ultimii ani. Așa că am decis să clarificăm, cu o abordare deschisă, ascultând părțile interesate interne și externe, pentru a defini împreună problemele cruciale asupra cărora să se aplece compania noastră.
Numele spune deja multe; obiectivul e să fim deschiși și transparenți…
În decursul istoriei noastre, am contribuit la transformarea industriei ceramice într-o producție cu ciclu închis, în care totul este recuperat și repus în circulație, dar credem că abordarea sustenabilității trebuie să fie una deschisă și interdisciplinară. Sustenabilitatea este moștenirea tuturor – companie, angajați, furnizori, colaboratori, generații viitoare, comunități – și, pentru a crește, trebuie să fie conștientă, împărtășită și deschisă către cele mai diverse contribuții. De aici și numele și imaginea pe care am ales-o: un cerc deschis, începutul unei călătorii care pornește de la o mai mare conștientizare.
Ideea că oamenii se află în centrul preocupărilor noastre nu a fost nicicând mai adevărată
Anul trecut, am realizat o serie extinsă de interviuri și un sondaj la care au participat angajați de la toate nivelurile organizației, dar și furnizori și instituții. A reieșit că instruirea în domeniul specific al ESG este unul dintre subiectele cruciale. Este complicat, mai ales pentru o companie care exportă în peste 140 de țări, să navigheze printre sute de certificări de mediu; este dificil și să obținem recunoașterea unor activități care sunt realizate de mulți ani ca elemente distinctive; mă gândesc, de exemplu, la declarația DMP în domeniul mediului, la certificarea „Angajator de top” în domeniul social sau la procedurile, precum și la obligațiile în domeniul guvernanței pe care le avem în calitate de companie care face parte dintr-un grup cotat la bursa de valori în Statele Unite. Împreună cu cei mai buni experți, am organizat un adevărat curs de formare pe cei trei piloni „E”, „S” și „G”, în cinci limbi, destinat întregii populații a companiei și agenților noștri, la care au participat aproape o mie de persoane; prin intermediul acestui curs, s-a deschis o linie de comunicare directă pe aceste teme.
Acum mergem înainte împreună; care sunt următorii pași?
Să ne îmbunătățim în continuare în mod semnificativ în ceea ce privește alte aspecte relevante, cum ar fi consumul de materii prime și de energie necesară pentru producție, precum și calitatea produselor noastre. Acestea sunt provocări importante, chiar și pentru o companie dintr-un grup internațional. Inovarea ne ajută în fiecare zi să îmbunătățim procesele și produsele, să folosim mai conștient resursele de energie și materiile prime, să favorizăm circularitatea materialelor de prelucrare și a ambalajelor și să garantăm siguranța și salubritatea fabricilor noastre, atât pentru oamenii care lucrează acolo, cât și pentru comunitățile învecinate. Tot ceea ce intră în ciclul de producție este recuperat în proporție de 100% și, în cazul apelor industriale, chiar 127%. Dar suntem încrezători că putem face noi pași înainte tocmai datorită unei culturi a sustenabilității mai răspândite, care va lua din ce în ce mai mult în considerare cei trei piloni pe care se bazează: oameni, mediu și rezultate, fără de care nici nu ne putem gândi să dăm continuitate și soliditate financiară și economică politicilor de sustenabilitate socială și de mediu.