category icon Persone

Când formarea creează valoare comună

timp de lectură minutele

Ne-am angajat să asigurăm calitatea vieții, siguranța și crearea de valoare pentru oamenii noștri și pentru comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Unul dintre instrumentele ce ne ajută să ne menținem acest angajament în timp este formarea profesională, care are, considerăm, un rol strategic pentru creșterea profesională a lucrătorilor și pentru dezvoltarea culturală și organizațională a companiei. Credem că numai prin dobândirea constantă de noi cunoștințe și competențe putem face față schimbărilor tehnologice continue

Investind în formarea profesională a angajaților noștri promovăm, de asemenea, inovația și creativitatea în produsele și procesele noastre de producție. În cele din urmă, formarea reprezintă pentru noi un angajament față de societate, teritoriu și comunitățile pe care le întâlnim. În 2023, au fost organizate 274 de cursuri, cu un total de peste 10.000 de ore de formare profesională oferite angajaților Marazzi, dintre care peste 5.680 de ore dedicate aspectelor de mediu și siguranței. O cifră foarte mare, dacă luăm în considerare cele peste 24.700 de ore de formare profesională pentru angajații companiilor de ceramică ale Grupului Mohawk din Europa, dintre care 12.200 de ore au fost dedicate mediului și siguranței.

Colaborăm cu organizații și instituții locale pentru a pregăti generația următoare pentru muncă și oferim programe de stagii de pregătire și de plasament profesional.

Angajaților noștri, tinerilor din regiune, dar și clienților, proiectanților, tinerilor arhitecți și designeri le oferim cursuri de formare personalizate, în interiorul și în afara unităților noastre de producție prin programul Welcome to Marazzi.

Tânărul T.I.L.E.

În cadrul companiei, proiectul Young T.I.L.E. reprezintă o investiție în talentul și creativitatea tinerilor și o mărturie a angajamentului nostru față de sustenabilitate și inovație în industrie. O dată la doi ani, 25 de angajați cu vârsta sub 30 de ani din birourile Mohawk din Italia, Spania, Polonia și Bulgaria participă la un program de învățare imersivă, bazată pe experiență, care urmărește să le insufle participanților o cunoaștere mai largă a companiei. La sfârșitul cursului, participanții, împărțiți în grupuri de lucru și îndrumați de un tutore, prezintă un proiect pe domenii de interes special pentru companie. Temele ediției 2021-2022 au fost: Tehnologie strategică, Inovare digitală și Sustenabilitate.

Marazzi Academy

Angajamentul nostru față de comunitatea locală în care trăim și lucrăm zi de zi s-a concretizat în Marazzi Academy, un proiect dedicat persoanelor care locuiesc în zonă pentru a crește împreună și a împărtăși cultură și experiențe. Marazzi Academy își propune să ofere viitoarelor generații instrumentele necesare pentru a se integra cât mai bine pe piața muncii. Proiectul este rezervat absolvenților de liceu sau universitate fără un loc de muncă rezidenți în Emilia-Romagna, cu scopul de a oferi un nivel de profesionalism ce poate fi imediat folosit în comunitate, în domeniul ceramicii, ca de exemplu, tehnician de management și analiză a datelor sau designer de interior specializat în ceramică.

Academy Duale

În cadrul Marazzi Academy, în 2019 a luat naștere Academy Duale, un proiect încă în curs de desfășurare, în colaborare cu Istituto Tecnico Superiore Alessandro Volta din Sassuolo și agenția de ocupare a forței de muncă Adecco, cu scopul de stimula apropierea elevilor de la liceul din localitate de companie și de a forma tineri profesioniști cu înaltă calificare.

Proiectul presupune o alternanță între pregătirea teoretică și experiența practică pentru elevii din ultimii ani de liceu; participanții își petrec o parte din timp în sala de clasă și o parte pe teren, unde pot aplica cunoștințele dobândite cu ajutorul unor tutori experți. În timpul lecțiilor, colegii specializați în procesele ceramic împărtășesc cu elevii cunoștințe tehnice, valorile și principiile pe care se bazează activitatea noastră. La finalul ediției 2021-2022, au fost recrutați 9 din cei 21 de participanți la proiect.

Credite de formare pentru designeri cu Casabella Formazione

În 2020 și 2021, am dezvoltat împreună cu Casabella Formazione programul de întâlniri Giovani Architetti Italiani, în cadrul căruia 20 dintre talentele de frunte din Italia s-au întrecut cu proiectele lor, împreună cu directorul Casabella, Francesco Dal Co. Peste 7.000 de profesioniști au participat la cele două ediții ale programului online, valabil pentru credite de formare. La finalul fiecărei ediții, protagoniștii au putut vizita fabricile noastre de producție, au putut intra în contact direct cu cele mai noi tehnologii ceramice și au înțeles legătura profundă dintre companie și regiunea Emilia.

În 2022, am aprofundat cele mai recente progrese tehnologice în materie de producție și sisteme de construcții durabile cu trei firme de arhitectură: EFA Studio di Architettura, Asti Architetti și Studio Noa. Împreună cu ei am discutat proiecte care au fost realizate inclusiv cu materiale Marazzi. Un dialog deschis și fructuos, de natură să îi ajute pe toți actorii implicați să crească și să aducă idei noi în companie, la care au participat aproape 1.000 de profesioniști.

Centrul de formare Pietro și Maria Marazzi

Inaugurat în 2010, Centrul de formare Pietro și Maria Marazzi ocupă o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați în cadrul unității de producție Casiglie din Sassuolo. Este o instalație de ultimă generație, dotată cu o bibliotecă și o zonă unde pot fi consultate materialele de referință, dedicată în întregime cursurilor de dezvoltare și de perfecționare pentru angajații noștri, dar pusă, de asemenea, la dispoziția asociațiilor și organizațiilor locale, cum ar fi Crucea Roșie, Cerform, Adecco și Universitatea din Modena și Reggio Emilia.

Top Employer

Angajamentul față de sustenabilitatea socială, creșterea profesională și inițiativele pentru siguranța și bunăstarea tuturor ne-au permis să devenim una dintre companiile certificate Top Employer din 2017. Recunoașterea este rezultatul final al analizei Top Employers Institute. care vizează sporirea excelenței corporative în domeniul resurselor umane. Pentru a fi certificată, compania trebuie să completeze o evaluare a practicilor printr-un chestionar care este validat și evaluat. Dacă rezultatele, și în comparație cu alte companii din sector, sunt pozitive, compania obține certificarea Top Employer împreună cu o analiză a punctajului obținut în vederea identificării zonelor de îmbunătățire ulterioară.