În armonie cu peisajul

timp de lectură minutele

În armonie cu peisajul

Proiectul de reamenajare a unui restaurant de pe Isola dei Pescatori (Insula pescarilor) conferă localului o atmosferă elegantă și contemporană, cu trimiteri clare la culorile lacului și pietrele locale

Scăldate de apele elegantului Lac Maggiore, Insulele Borromee au reprezentat o destinație de vacanță privilegiată pentru aristocrația lombardă, încă din secolul al XVIII-lea – dovadă în acest sens sunt palatele istorice și grădinile botanice bine întreținute care pot fi vizitate și astăzi; în prezent, insulele reprezintă o destinație pentru turismul internațional. Isola dei Pescatori (Insula pescarilor), cu aleile sale înguste și casele terasate, folosite cândva pentru uscarea peștelui, este cea mai mică dintre cele care pot fi vizite și, fără îndoială, cea mai pitorească.

În acest context, restaurantul Casabella reprezintă un bun exemplu de reamenajare a unei clădiri existente; un cuplu tânăr, care activează în sectorul turismului, a încredințat proiectul specialiștilor de la Arredo Jolly, o firmă locală cu sedii în Verbania și în Locarno, cunoscută pentru experiența îndelungată în domeniul designului interior.

O scurtă alee de pietriș duce de la debarcader până la intrarea în restaurant, care are vedere la Isola Bella (Insula frumoasă), ce transportă imediat oaspeții într-o atmosferă atemporală. În sălile de mese, întinse pe două etaje, mobilierul ales chiar de proprietari are linii precise; scaunele confortabile din jurul meselor (pătrate sau rotunde) reiau aceleași culori de albastru și alb care domină pereții și lambriurile, contribuind la uniformitatea estetică a unei eleganțe studiate. Dar, fără îndoială, cea care atrage atenția este pardoseala care, datorită luminii abundente ce pătrunde prin numeroasele ferestre și terase, aduce în încăperi mișcarea și culorile apei și pietrelor lacustre. Utilizarea plăcilor de gresie porțelanată Grande Marble Look Ghiara Minuta Mix (120×120 cm) creează efectul de terrazzo venețian, ce trimite imediat la seminato-ul istoric al anticului Palat Borromeo de pe Isola Bella. Aceeași colecție este folosită și pentru pardoseala băii, ce se îmbină armonios cu pereții acoperiți cu plăci mari cu aspect de marmură din colecția Grande Marble Look (120×240 cm), a căror gresie reproduce verdele intens al marmurei Aver din Valle d'Aosta, punând în valoare lavoarele și robinetele negre. 

Terasele cu vedere la lac reprezintă întotdeauna o atracție captivantă, fie pentru a lua prânzul, fie doar pentru a arunca o privire, în trecere. Pentru pardoseală s-a ales gresia cu aspect granular de cementine din colecția Crogiolo D_Segni Scaglie, montată sub formă de tablă de șah, în două nuanțe de gri, Grey și Anthracite, ce redau culoarea unor pietre locale – beola și serizzo – realizând astfel o trimitere astfel la memoria istorică a locului.

Foto Guido Cavallini