Cum se amenajează o baie contemporană

timp de lectură minutele

Cum se amenajează o baie contemporană

Ce înseamnă, în prezent, amenajarea băii? Care sunt cele mai recente tendințe în materie de amenajare și placări? Ce anume caracterizează baia contemporană și care sunt plăcile cele mai solicitate în prezent?

În ultimele decenii, baia a fost a trecut prin modificări profunde (și rapide) cauzate de evoluția obiceiurilor, transformarea familiilor și a locuințelor și, nu în ultimul rând, de schimbarea perspectivei asupra conceptelor de confidențialitate și intimitate. Dintr-o zonă de depedințe secundară, concepută pentru a fi pur funcțională, a devenit un minispa privat, o oază intimă a stării de bine în care să te cufunzi chiar și pentru câteva minute de relaxare, un loc care poate fi amenajat în funcție de gusturile personale, dar și ținând cont de principalele tendințe ale momentului.

Stilul băii contemporane îl urmează pe cel care definește întreaga casă, prin urmare culorile și materialele diferă în funcție de paleta stabilită pentru întregul proiect de amenajare: din acest motiv, s-au înmulțit în ultimii ani tipurile de placări care pot fi montate în baie, precum și metodele de montare și potențialul compozițional și de design al diferitelor formatelor de plăci.

Un stil de amenajare propriu pentru fiecare baie

Primul pas în realizarea unui proiect de amenajare a unei băi contemporane este definirea unui moodboard care identifică paleta de culori și finisajele materiale ale placărilor și ale mobilierului. Elementul de referință inițial este întotdeauna un stil sau o sursă inspirație (loc, atmosferă, temă) care va ajuta la conturarea elementelor ulterioare.

Alegerea culorilor pentru baie: citește ghidul nostru

Placarea băii contemporane

În comparație cu ultimele decenii, placările pentru băi au evoluat și ele, variind dincolo de ceramica tradițională. De exemplu, tapetul de perete rezistent la apă, mortarele ecologice și micro-cimenturile, finisajele vopsite precum Tadelakt, panourile sintetice coordonate cu căzile de duș sunt din ce în ce mai frecvente.

În orice caz, cea mai solicitată, din motive tradiționale și practice, rămâne ceramica, inclusiv gresia porțelanată.

Toate plăcile Marazzi pentru baie: descoperă-le aici

Marazzi Bagno contemporaneo 009

Gresia porțelanată sporește potențialul creativ, deoarece permite folosirea aceluiași decor sau efect atât pe perete, cât și pe pardoseală. Prin urmare, nu există limite pentru ideile de proiectare: covoare ceramice, materiale combinate și potrivite, un aspect total monocromatic, micro-decoruri sau formate maxi.

Să luăm câteva exemple, rămânând la subiectul amenajării unei băi contemporane, urmând principalele tendințe ale momentului.

  • Baie rustică contemporană: reinterpretarea stilului rustic în cheie modernă presupune evocarea elementelor sale tipice (lemn, piatră) folosind linii mai „curate“ și volume mai definite. În acest caz, plăcile ar putea fi din gresie porțelanată cu aspect de lemn cu foarte multe nervuri (montarea în zigzag ar fi potrivită în acest caz) combinată cu un aspect de piatră texturat.
     
  • Baie clasică contemporană: rafinamentul și eleganța sunt combinate cu minimalismul modern. În acest caz, o gresie prețioasă cu aspect de marmură ar putea caracteriza mediul, însoțite de formate și stiluri de montare mai actuale.
     
  • Baie contemporană elegantă: eleganța este cu siguranță subiectivă, dar, în ceea ce privește interioarele, este definită de tonuri neutre și piese de mobilier esențiale, cu câteva detalii mai prețioase. O gresie cu aspect de piatră cu o textură delicată și culori pale ar putea fi un excelent punct de plecare pentru proiectarea unei bai rafinate și moderne.
     
  • Baie minimalistă contemporană: curățarea formală și uniformitatea placărilor ar putea fi cuvintele cheie ale unei băi de acest fel. Formatele medii și mari cu aspect de rășină sau ciment sunt ideale în acest caz, în culori prăfuite și delicate.
     
  • Baie contemporană în stil industrial: cei care iubesc atmosfera metropolitană pot placa baia cu gresie cu aspect de lemn cu suprafața bogată în noduri și nervuri și pot folosi elemente metalice negre pentru a sublinia referința stilistică.
O baie contemporană în tendințe

Dincolo de macro-stilurile evidențiate mai sus, există și tendințe care se afirmă periodic și care ajută la popularizarea anumitor formate sau decorațiuni. Câteva exemple? Plăcile cu aspect de cementine, care sunt foarte populare și solicitate de câțiva ani, sau formatele cu aspect de cărămizi micuțe, care pot fi montate orizontal sau vertical și au diferite aspecte de suprafață, de la cele mate la cele lucioase, în stilul ceramicii marocane.

Amenajarea băii contemporane: articole sanitare, robinete, mobilier

Odată definit proiectul cu privire la placări, urmează alegerea diferitelor piese de mobilier. De-a lungul timpului, corpurile de baie și-au schimbat volumele, ascund curbele tehnice și fiind, în mare parte, suspendate sau lipite de perete. Zona de duș se integrează stilistic cu restul băii, armonizându-se cu culorile plăcilor și pereților. Bateriile de baie au mai multe finisaje, adaptându-se la nuanțele metalice ale accesoriilor și mânerelor.

Baia contemporană a devenit așadar un loc de exprimare maximă a personalității și creativității proprietarilor locuinței, precum și o încăpere dedicată propriei stări de bine.