Proiectanți

Adrià Guardiet

Sandra Torres

08014 arquitectura

Categorii

Rezidențial

Un mic laborator în plan deschis situat într-o clădire industrială din anii '50 în animatul cartier Guinardó din Barcelona.

Cu o suprafață modestă de aproximativ 75 mp, farmecul arhitectonic al apartamentului constă în caracteristicile sale: o structură solidă cu pereți din cărămidă, arcade din ciment și plafoane decorate cu grinzi din ciment și bolți din ceramică.

Elementele principale sunt distribuite în trei zone cheie: bucătăria luminoasă este un spațiu primitor situat la intrare, o zonă multifuncțională de aproape 40 mp devine centrul gravitațional al locuinței, iar a treia zonă include dormitorul și o baie separată din punct de vedere conceptual, gândită ca un spațiu autonom și imaterial.

Proiectul de restyling inițiat de biroul 08014 arquitectura a încercat să pună în valoare arhitectura originală a apartamentului. Ceramica predominantă de pe pereții existenți, asociată cu elementele din lemn de pin ale mobilierului făcut pe comandă, se îmbină fără conexiuni forțate cu introducerea noii pardoseli din gresie porțelanată Crogiolo D_Segni Colore în culoarea Indigo. Pardoseala caracterizată de formatul mic 20x20 cm într-o nuanță prăfuită pe fond saturat care învăluie întreg spațiul, întreruptă punctual de un al doilea format custom din același material care urmează pragurile, creează un ritm vizual ce potențează narativul general al proiectului.

În principiu, renovarea acestui apartament în stil industrial nu animă doar caracterul original al spațiului, ci orchestrează și o simfonie armonioasă între elementele istorice și designul contemporan, creând o locuință unică ce aduce un omagiu moștenirii arhitectonice a cartierului Guinardó din Barcelona.


Fotograf: Pol Viladoms

Explorează colecțiile din proiect