Via Asiago 91

Milan (MI), Italia

marazzi via asiago 000.jpg

Proiectanți

Simone Dominoni

Studio Dominoni

Categorii

Rezidențial

Fațade compacte, dar cu o morfologie variată. Studioul lui Simone Dominoni creează douăzeci de apartamente în care se utilizează pe scară largă gresie porțelanată – plăci în format 60x120 cm integrale și tăiate în submultipli pentru a crea fațade dinamice și originale

În cartierul Gorla din Milano, inginerul Simone Dominoni realizează o clădire rezidențială cu douăzeci de apartamente, compusă din subsol, parter și cinci etaje. Deși clădirea a fost construită de la zero, aceasta a avut câteva constrângeri planimetrice, legate inclusiv de alinierea fațadei cu clădirile adiacente. Și, deși caracterizată de o perdea de ziduri mai degrabă compactă, presărată cu balcoane încastrate și la nivel, clădirea este totuși variată datorită jocului de înălțimi dintre cele trei corpuri din care este compusă.

Pentru a spori eficiența energetică, inginerul Dominoni a ales utilizarea extensivă a fațadelor ventilate, placate cu plăci de gresie porțelanată Clays cu aspect de ciment, în nuanța Sand și format 60x120 cm. Singura excepție sunt plăcile lipite de la parter, unde izolarea este mai puțin necesară, și a teraselor de la nivelul penthouse-ului.

„Fațada este destul de compactă”, subliniază Dominoni; „pentru a o anima, am pornit de la formatul de 60x120 cm, pe care l-am tăiat în submultipli, creând un ritm geometric. Pentru a accentua seria de balcoane încastrate prin raport cu linia fațadei – cu excepția celor care dau înspre curte – am placat cornișele marcapiano cu gresie porțelanată din seria Mineral cu aspect de ciment, nuanța Iron în format 60x120 cm: o altă alegere care înviorează aspectul estetic al fațadei, adăugând în același timp un contrast de culoare. Pentru a completa balcoanele, am amplasat parasolare fixe pe anumite porțiuni ale balcoanelor.

Fațadele principale au pereți ventilați îmbrăcați în gresie porțelanată, în timp ce fațadele secundare și terasele sunt tratate cu tencuială cu izolație exterioară. Acoperișul plat este realizat ca un pavaj solar și este folosit pentru a găzdui unitățile exterioare ale instalațiilor comune, panourile fotovoltaice și solare pentru producerea de energie electrică și apă caldă, precum și diversele utilaje ale instalațiilor. „Formele moderne, curate, cu puține zone de umbră, cum sunt cele ale acestei clădiri, au nevoie de materiale mai eficiente și mai fiabile în ceea ce privește durabilitatea lor. De exemplu, absența streșinilor și a acoperișurilor sau a parapetelor duce la o mai mare expunere a fațadelor la intemperii și, prin urmare, la o deteriorare mai rapidă. Materiale precum gresia porțelanată permit o durabilitate mai mare și o întreținere mai redusă, precum și respectarea reglementărilor privind incendiile și sporește eficiența climatică a clădirii, acesta din urmă fiind un factor esențial în proiectarea arhitecturală”, încheie Dominoni.


Foto: Saverio Lombardi Vallauri

Explorează colecțiile din proiect